latinica  ћирилица
26/03/2024 |  14:28 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Јујић: Унаприједити управљање и организацију локалне самоуправе

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић данас је у Бијељини изразила увјерење да ће јединице локалне самоуправе препознати значај КАФ стандарда управљања квалитетом за институције јавне управе.
Представљен КАФ стандард - Бијељина - Фото: Уступљена фотографија
Представљен КАФ стандард - БијељинаФото: Уступљена фотографија

Она је истакла значај унапређења управљања и организације локалне самоуправе, што је предвиђено стратегијом коју је усвојила Влада Српске.

Јујићева је на конференцији у Бијељини на којој је представљен КАФ стандард управљања квалитетом за институције јавне управе напоменула да је Влада Српске прошле године усвојила Стратегију развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2023-2029. година.

Она је додала да је Влада Републике Српске током 2022. године прихватила информацију у вези са КАФ стандардом и обавезала Агенцију за државну управу Републике Српске и Министарство управе и локалне самоуправе да промовишу овај стандард у јединицама локалне самоуправе.

Јујићева је напоменула да је КАФ стандард до сада представљен у Приједору и Прњавору, уз подршку Агенције за државну управу.

Она је додала да су на конференцији у Бијељини, која је окупила представнике општина и градова из Републике Српске, те представнике релевантних институција укључених у провођење КАФ алата, упознали учеснике о активностима и сазнањима која су имали у Прњавору и Приједору.

- У нардном периоду промоција КАП стандарда биће проведена у Лакташима и општинама Теслић и Шамац - рекла је Јујићева и изразила очекивање да ће јединице локалне самоуправе препознати значај КАФ стандарда.

У Бијељини је данас одржана конференција у организацији Савеза општина и градова Републике Српске, чији је циљ био упознавање о КАФ алату, искуствима и изазовима у његовој имплементацији за јединице локалне самоуправе у Републици Српској.

Конференција је одржана уз техничку помоћ Пројекта општинског еколошког и економског управљања /Мег два/ под називом "Унапређење рада јединица локалне самоуправе уз помоћ КАФ-а".

Пројекат Мег два продови УНДП уз подршку влада Швајцарске и Шведске, Амбасаде Чешке Републике, те Делегације ЕУ.

Важни актери у овом процесу су Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за држвану управу Републике Српске.

КАФ је европски модел управљања укупним квалитетом намијењен самопроцјени, који кроз јединствену методологију сагледава различите аспекте рада јединица локалне самоуправе, те потом даје могућности за унапређење, што доводи до постизања одличних резултата, без додатних трошкова за локалне самоуправе.