latinica  ћирилица
30/03/2024 |  10:39 | Аутор: sputniknews.com

Захарова о изјави Зеленског о преговорима са Русијом: Нервозан је

Портпарол спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је изјаву украјинског предсједника Владимира Зеленског који је први пут говорио о преговорима с Русијом без повратка на границе из 1991. године и навела да то показује колико је кијевски лидер "нервозан" јер му ускоро истиче мандат.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Зеленски је у интервјуу за америчке медије рекао да би преговори између Москве и Кијева могли би да почну и без повратка Украјине на границе из 1991. године.

- Није неопходно да деокупирамо све наше територије искључиво војним путем. Сигуран сам да ће предсједник Русије бити спреман на дијалог када буде изгубио све што је заузео од почетка 2022. године", рекао је Зеленски.

- Нервозан је. Избори су му испред носа. Или је нешто друго? - пита се Захарова.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је за Спутњик рекао да се геополитичка реалност кардинално промијенила од почетка специјалне војне операције.

- Границе Русије и Украјине су се промијениле. Имамо четири нова субјекта, и то се мора узети у обзир, то је нова реалност коју ће сви морати да узму у обзир - рекао је Песков коментаришући изјаву Зеленског.

Предсједнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године. Међутим, кијевски режим их је отказао, позивајући се на ванредно стање у земљи и општу мобилизацију.

Зеленски је раније тврдио да сада „"није право вријеме за изборе" и позвао да се стави тачка на ово питање. Бивши премијер Украјине Николај Азаров је подсјетио да пуномоћја лидера кијевског режима истичу 21. маја.

Подсјетимо, руски предсједник Владимир Путин недавно је рекао да је Москва спремна за преговоре о Украјини под условом да се они заснивају на реалном стању ствари а не на нечијим жељама. И мора се говорити о гаранцијама безбједности за Русију, истакао је Путин.

- Да ли смо спремни за преговоре? Да, спремни смо, али на преговоре који се неће заснивати на нечијим жељама послије примјене психоактивних супстанци већ на реалном стању ствари на терену - рекао је он.