latinica  ћирилица
30/03/2024 |  18:50 | Аутор: СРНА

Берлин: Протести против рата у Украјини

Хиљаде људи изашло је на улице Берлина у оквиру ускршњих протеста за мир у Украјини и против учешћа Њемачке у том сукобу, јављају РИА Новости.
Марш у Берлину (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Марш у Берлину (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Маршеви за мир одржавају се сваке године на ускршње вече већ дуги низ година. Највећи овогодишњи марш организовао је покрет "Фриденскоординација", који обједињује различите мировне иницијативе.

Демонстранти су се окупили у 13.00 часова у источном дијелу Берлина, а учетвовало је више хиљада људи.

Протест се одржава под слоганом "Борбена готовост? Никад више". Многи демонстранти донијели су комбиноване руско-њемачке и палестинске заставе.

- Влада жели да Бундесвер и становништво оспособи за борбу. Влада, такође, сматра да је политика детанта била грешка и да европска безбједносна политика сада може да буде усмјерена само против Русије - написали су организатори у најави демонстрација.

Учесници су позвали на мировне преговоре о Украјини.

- Лудило је да зелени политичари из својих удобних кућа, које никад нису видјеле рат, позивају Украјинце да уђу у ровове - рекао је бивши дипломата ОЕБС Михаел фон дер Шуленбург обраћајући се демонстрантима.

Говорници су, такође, позвали на обуставу испоруке оружја зонама сукоба и заложили се за свјетски мир и паневропски систем безбједности који укључује Русију.