latinica  ћирилица
04/04/2024 |  06:50 ⇒ 10:04 | Аутор: РТРС

МУП Републике Српске обиљежава Дан полиције (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обиљежава данас Дан полиције - 4. април.
Дан полиције - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дан полицијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У Бањалуци ће бити служен парастос и положени вијенци на Централно спомен-обиљежје настрадалим припадницима МУП-а Српске.

Централна свечаност биће одржана у Центру за обуку МУП-а у Залужанима. Обиљежавању ће присуствовати званичници Републике Српске.

Симо Тушевљак, дугогодишњи радник МУП-а у Источном Сарајеву, сада пензионер, присјетио се почетака рада полиције.

- Припадници полиције су 4. априла 1992. године стали на браник отаџбине и кренули у одбрану Републике Српске. Видјели смо шта се спрема српском народу, спријечили смо злочине из Другог свјетског рата - рекао је Тушевљак у нашем Јутарњем програму.

Бојан Милаковић, командир Полицијске станице Козарска Дубица, каже да је за Дан полиције организован низ активности.

- Имамо и турнир у малом фудбалу, а након тога слиједе дружење и вечера. Следеће седмице је и манифестација "Дан отворених врата". Учествујемо и у хуманитарним акцијама за наше суграђане - поручио је Милаковић у нашем Јутарњем програму.

Владан Ненидић, Полицијски службеник Јединице жандармерије ПУ Добој, управља са борбеним оклопним возилом, аутобусом, као и другим полицијским превозним средствима

- Било је доста интервенција, свака је посебна на свој начин. Најважније да се кући вратимо живи и здрави, и да је задатак обављен - поручио је Ненидић.

Горан Будиша, пензионисани полицијски службеник из Бањалуке, присјетио се почетака и свог пута полицијског службеника.

- Још као дјечак са 14-15 година појавила се жеља да постанем тада милиционер. Почетком 90-их година на конкурсу у Сарајеву био сам примљен и тада је почела полицијска каријера. Био сам припадник и Прве чете Посебне полицијске јединице која је обављала ратне задатке од 1992. до 1995. године. Највећи изазови били су и у миру, 1997. године дошли су међународни представници да нас нешто науче, и јесу, али многим стварима и ми смо њих научили - рекао је Будуша.

Саша Недић, полицијски службеник ПУ Бијељина, има и завидну спортску каријеру, јер је успјешан каратиста.

- Карате тренирам већ 15 година. Првак сам Републике Српске, БиХ и Балкана. Добра организација је кључ свега. Мој командни кадар излази ми у сусрет сваки пут. Јако сам задовољан избором своје професије. Занимљив посао, одлуке се доносе јако брзо, веома и захтјеван, али и лијеп - поручио је Недић.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.

Миломир Антуновић командир полицијске станице у Берковићима, припадник је МУП-а од 1998. године.

- Током рата сам се борио за стварање Републике Српске, али онда сам схватио да се за њу треба борити и чувати је и у миру. Посао полицајца је частан, али одговоран и тежак - рекао је Антуновић.