latinica  ћирилица
04/04/2024 |  10:08 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

На Економском форуму о улагању у нове производне погоне

На Економском форуму на којем ће сутра у Бањалуци учествовати привредници из Републике Српске и Мађарске биће посебно организован дио у којем ће бити промовисани потенцијали Српске о могућности улагања у нове производне погоне, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства су истакли да ће на форуму учествовати 22 привредна субјекта из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, финансија, грађевинарства, металског сектора, те водоснабдијевања и енергетике.

У ресорном министарству појаснили су да су бенефити оваквог форума вишеструки, те подсјетили да неки од домаћих привредника могу проширити постојећу сарадњу са мађарским колегама, док ће други имати прилику да је тек успоставе.

- Постоје и претходни преговори за улагању у енергетски сектор и водоснабдијевање, па ће на форуму бити ријечи и о томе - навели су из ресорног министарства.

Из Министарства привреде и предузетништва су нагласили да је намјера проширење сарадње са Мађарском у више сектора - у сегменту унапређења спољнотрговинске размјене, страних улагања у Републику Српску и улагања у поједине енергетске и пројекте водоснабдијевања.

Премијер Мађарске Виктор Орбан и чланови Владе и државних агенција данас ће допутовати у посјету Републици Српској.

Из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу раније је најављено да ће сутра бити одржан Економски форум на којем ће учествовати привредници из Републике Српске и Мађарске.

У делегацији Мађарске биће предсједник Владе Виктор Орбан, министар иностраних послова Петер Сијарто, министар економског развоја Мартон Нађ, директор мађарске Агенције за промоцију извоза Габор Јенеи, као и представници 23 компаније из енергетике, пољопривреде, финансија, прехрамбрене индустрије и других области.

Република Српска и Мађарска већ имају добру сарадњу, а форум у Бањалуци биће прилика да се договори реализација нових заједничких пројеката, поручено је раније из Владе Српске.