latinica  ћирилица
04/04/2024 |  13:40 | Аутор: СРНА

Велико интересовање за набавку мађарске опреме и машина

Више од 85 одсто предузећа и предузетника у Републици Српској планира набавку опреме за рад у блиској будућности, а њих 75 одсто изјаснило се да би купило машину или опрему мађарске производње, саопштено је из Фондације "Прогресус".
Прогресус - Фото: Уступљена фотографија
ПрогресусФото: Уступљена фотографија

Ово су резултати истраживања које је Фондација "Прогресус" спровела на узорку од 247 испитаних предузећа и предузетника из 47 градова и општина у Републици Српској, те у Брчко дистрикту од новембра прошле до јануара ове године.

Више од половине испитаних није сигурно или је сигурно да њихова тренутна финансијска ситуација не може испратити планирања улагања, због чега се око 60 одсто изјаснило да би у набавци мађарских машина и опреме рачунали на субвенције.

Значајан налаз истраживања јесте да најмање 80 одсто испитаника који нису упознати ни са једним мађарским брендом или произвођачем опреме и машина које су им потребне, наводи се у саопштењу.

Испитаници који су упознати о мађарским брендовима опреме коју желе да набаве су представници предузећа и предузетника из области прехрамбене индустрије и пољопривреде - привредних области за које Фондација "Прогресус" већ спроводи Програм подршке у Републици Српској и Брчко дистрикту.

Истраживањем су обухваћена предузећа и предузетници из различитих производних и прерађивачких области, те повезаних дјелатности прехрамбене индустрије и пољопривреде, шумарства и дрвопрераде, металске индустрије, грађевинарства, туризма и угоститељства, текстилне и кожарске, електро и хемијске индустрије, те енергетике.

Већина испитаних предузећа, више од 70 одсто, послује дуже од 10 година, има промет већи од 500.000 КМ око 63 одсто, а око 25 одсто их има више од 50 запослених.

Фондација "Прогресус" тренутно спроводи Програм подршке Владе Мађарске у оквиру два јавна позива за додјелу бесповратних средстава пољопривредним произвођачима и прерађивачима за набавку механизације и опреме мађарске производње.

Више од половине уговора о додјели бесповратних средстава у оквиру Програма подршке /БТП-23/ већ је потписано, а рок за потписивање уговора је 19. април.

Одлуком о додјели бесповратних средстава у оквиру овог програма одобрено је укупно 17.831.095 евра бесповратних средстава за 1.141 корисника, при чему је укупна вриједност тих набавки 27.973.254 евра.

Одлуком је условно одобрено 5.535.348 евра бесповратних средстава за још 394 пољопривредна произвођача и прерађивача.

Реализација наведених пројеката зависи од евентуалног формалног одобрења додатних бесповратних средстава ЦЕД-у /мађарска непрофитна мрежа за економски развој Централне Европе – ЦЕД/ и Фондацији.

До овог тренутка испоручено је око 97 одсто механизације и опреме која је купљена у оквиру првог Јавног позива БТП-22, док ће преосталих око 30 машина, према посљедњим информацијама дистрибутера, бити испоручено до краја априла ове године.

Укупно се у оквиру првог Јавног позива реализују пројекти за 641 пољопривредника, за које је фондација укупно исплатила 8.806.226 евра бесповратних средстава, додаје се у саопштењу.