latinica  ћирилица
04/04/2024 |  14:22 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српски представници у заједничким институцијама заступају политику Републике Српске

Српски представници у заједничким институцијама заједно са народом и институцијама Републике Српске утврђују одређене ставове, имплементирају политике институција, те заступају политику Републике Српске у Сарајеву, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да СНСД није оптерећен ставом о учешћу у заједничким институцијама, али јесте оптерећен поданичким односом дијела структура које долазе из ФБиХ према амбасадору САД у БиХ Мајклу Марфију и Кристијану Шмиту.

- Та структура нема храбрости да сва рјешења доносимо на трагу политичких договора домаћих лидера, него у правилу траже мишљење /шефа делегације ЕУ у БиХ Јохана/ Сатлера, Марфија и Шмита - рекао је Кошарац новинарима, коментаришући изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да је "скуп странака у власти на нивоу БиХ на стакленим ногама".

Према његовим ријечима, "тројка" нема механизам нити могућност да суверено води процесе без утицаја странаца, док представници Републике Српске имају јасан политички став о том питању.

Он је подсјетио на раније тенденције да Савјет министара прерасте у "владу БиХ", додајући да та амбиција постоји и даље.

- Очигледно имају амбицију да и даље потенцирају такву врсту односа. Савјет министара не може бити влада - нагласио је Кошарац.