latinica  ћирилица
04/04/2024 |  16:14 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

За Јелену Радивојевић Ступар и Петра Бабића Светосавска награда - подстрек и обавеза (ВИДЕО)

Као школски психолог у Основној школи "Бранко Ћопић" у Прњавору Јелена Радивојевић Ступар, ради од 2009. године. Труди се да кроз свој рад покаже шта је заправо улога школског психолога и колико је психолог важан за правилан развој дјетета. Упркос томе, предрасуде у друштву и те како су присутне, увријежено је, каже, мишљење да се код психолога одлази по казни или због неког проблема. Светосавска награда, подстрек јој је да у наредном периоду ради још квалитетније.
Јелена Радивојевић Ступар - Фото: РТРС
Јелена Радивојевић СтупарФото: РТРС

- Ја сам доживјела да је на нама психолозима да ми докажемо да је наш посао унапређење рада школе, да ми имамо много слободе у свом раду, да осмишљавамо радионице у раду са дјецом које ће превенирати различите облике неприхватљивих понашања, које ће код дјеце развијати кључне компетенције, развијати животне вјештине. За нашу струку важи да ти свако може дати добар савјет и негдје људи не разумијеју колико су психолошки савјети стручни. Поред радионица са дјецом ја радим предавања за родитеље на родитељским састаницма, јер негдје исто сматрам да не можемо ми као васпитно-образовна установа очекивати да родитељи знају све оно што ми као просвјетни радници, знамо - рекла је Радивојевић Ступар.

Сматра да школски психолог треба да изађе из канцеларије и ослушне потребе ученика и да им се у складу са тим понуде садржаји који ће их навести на размишљање и друштвени активизам. Због тога годишње организује више од 60 радионица које су прилагођене узрасту ученика. Ђаци нижих разреда најчешће уче о разумијевању емоција, развоју социјалних вјештина, а они старији о превенцији злоупотребе психоактивних супстанци и професионалној оријентацији.

Јелена је четврта добитница Светосавске награде у колективу Основне школе "Бранко Ћопић", што им је кажу истовремено и обавеза да из године у годину унапређују квалитет наставе коју тренутно похађа 783 ученика.

За наставника техничког образовања и основа информатике Петар Бабић Светосавска награда стигла је на заласку каријере. Свих 40 година стажа у радну књижицу уписао је као радник школе "Никола Тесла".

- На крају каријере добио сам једну награду која ми заиста пуно значи, значи неко је препознао мој рад. То је прије свега актив, колектив, али и ђаци и бити прије свега у тиму најбољих је само то признање, а поред тога што вас ученици виде и свој реззултат, то је нешто велико што ме испуњава - додао је он.

Поносан је каже на свој рад за који је добио бројна признања и награде, али му далеко више значи успјех ученика.

Светосавска награда је каже резултат колектива, али и ученика који су увијек били ту да новим идејама подстичу на рад и додатан ангажман.