latinica  ћирилица
04/04/2024 |  16:45 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Мађарски премијер у Сарајеву са предсједавајућом Савјета министара

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто истакла је током састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном да је БиХ отварањем приступних преговора отворила ново поглавље европске будућности, као и да наметнута интервенција Кристијана Шмита у БиХ знатно отежава даљи процес усклађивања с европским стандардима.
Савјет министара (Фото: Twitter/@Vijeceministara) -
Савјет министара (Фото: Twitter/@Vijeceministara)

Она је навела да је пред БиХ на европском путу посао на којем ће се морати радити интензивно.

- Врло је битно да сва рјешења, не само када је у питању изборно законодавство, као посебно битно питање за БиХ, него и сва друга, морају бити резултат унутрашњег дијалога и договора, односно та питања морају се рјешавати унутар наших институција, уз поштовање демократских начела и владавине права - рекла је Криштова.

Она је нагласила да су институције БиХ показале у претходних годину дана рада да су способне саме доносити законе и прописе, што јасно показује и статистика рада Савјета министара.

Криштова је навела да је ово што је учињено с наметањем Изборног закона најпогубније управо за БиХ.

- Ипак, ми и у оваквим изазовним тренуцима морамо остати фокусирани на наш зацртани пут и наша преданост европским вриједностима не смије бити пољуљана оваквим или сличним интервенцијама - рекла је Криштова.

Криштова је нагласила како је потребно сачувати фокус на реформама и напретку према ЕУ, уз истовремено јачање институција и демократских процеса, а све како би се осигурала трајна стабилност и просперитет за БиХ.

Током сусрета истакнуто је да је билатерална сарадња пријатељских земаља добра и да постоји знатан простор и потреба за повећањем робне размјене.

Из Савјета министара саопштено је да је поздрављен рад Заједничке комисије за економску сарадњу између БиХ и Мађарске.

Криштова је изразила захвалност Орбану и мађарској дипломатији за снажну и безрезервну подршку европском путу БиХ.

Она је додала да одлука Европског савјета представља и потврду пријатељства Мађарске и БиХ, те напора и преданости који су довели до постизања потребног степена усклађености с критеријумима за чланство у ЕУ.

На крају сусрета истакнуто је да се треба наставити с добром привредном сарадњом између БиХ и Мађарске, посебно у области предузетништва, додаје се у саопштењу.

Орбан вечерас стиже у Бањалуку, где ће му домаћин бити предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Како је раније данас најављено, Орбана ће на бањалучком аеродрому дочекати Додик, који ће му сутра уручити Орден Републике Српске на огрлици. Додик је Орбана одликовао поводом Дана Републике Српске - 9. јануара.

Током сутрашњег дана ће у Бањалуци бити одржан Економски форум привредних делегација Републике Српске и Мађарске.

Поводом вечерашњег доласка у Бањалуку, град је украшен заставама Републике Српске и Мађарске.