latinica  ћирилица
04/04/2024 |  17:59 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Прихваћен споразум о прекограничној сарадњи са Србијом

Предсједништво БиХ прихватило је данас споразум између Србије и БиХ за "Ипа три" програм прекограничне сарадње за период до 2027. године.
Предсједништво БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Предсједништво БиХФото: Уступљена фотографија

Предсједништво БиХ донијело је и одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о сарадњи на заједничкој реализацији пројекта реконструкције и модернизације пруге Рума–Шабац–Лозница–Зворник–Тузла–Добој, између Савјета министара и Владе Србије.

На данашњој сједници прихваћен је и споразума о финансирању за Интеррег /4-Б/ "Ипа" програм за дунавску регију за период од 2021 до 2027. године између ЕУ, БиХ и Мађарске, те међународни споразума између ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у програму Уније "Дигитална Европа".

Прихваћен је и уговор о измјенама и допунама на Уговор о гранту од 26. октобра 2020. године у вези с инвестиционим грантом из заједничког фонда за западни Балкан за "Пројекат водоснабдијевања Градачац", између БиХ и Европске банке за обнову и развој.

Данас је дата сагласност за отварање Амбасаде Ирске у БиХ, саопштено је из Предсјадништва БиХ.

Предсједништво БиХ усвојило је извјештај о примјени Споразума о субрегионалној контроли наоружања и раду Субрегионалне консултативне комисије у 2023. години.

У саопштењу се наводи да је к знању примљен извјештај о раду Министарства одбране у Савјету министара за прошлу годину.

Предсједништво БиХ одобрило је закључивање меморандума о разумијевању о билатералној сарадњи између Института за интелектуалну својину БиХ и Канцеларије ЕУ за интелектуалну својину, те прихватило покровитељство Самита о вјештачкој интелигенцији, који ће се у организацији Блум института одржати од 7. до 8. августа у Сарајеву, Бањалуци и Мостару.