latinica  ћирилица
04/04/2024 |  20:27 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Тицијаново "Бјекство у Египат" у јулу на аукцији

Ремек-дјело италијанског ренесансног сликара Тицијана /1490-1576/ "Бјекство у Египат", биће понуђено овог љета на аукцији у галерији Кристи у Лондону са почетном цијеном између 15 и 25 милиона фунти.
Лондон (фото: EPA-EFE/ANDY RAIN - илустрација) -
Лондон (фото: EPA-EFE/ANDY RAIN - илустрација)

Аукција ће бити организована 2. јула и то је први пут да ће се ова слика наћи на тржишту послије више од 145 година. Посљедњи пут када је продавана купио је 1878. године Џон Александер Тин маркиз од Бата.

Слика Тицијана, чије је пуно име Тицијано Вечело,пронађена је 2002. године у пластичној торби без рама на аутобуској станици у Лондону, седам година након што је украдена, пише Тајмс.

Ова значајна Тицијанова слика вјерске тематике била је у посједу Наполеона и венецијанског трговца Бартоломеа дела Навеа.

- Слика је прошла кроз руке војвода, надвојвода и светих римских царева, ова магична побожна слика има ријетку озлоглашеност да је украдена не једном већ двапут, прво од Наполеона, а други пут средином деведесетих година прошлог вијека - рекао је директор аукцијске куће Кристи, Орландо Рок.

Слика је украдена са имања лорда од Бата из куће Лонглит у Вилтширу у јануару 1995. године, а послије седам година пронашао је детектив Скотланд јарда за умјетничка дјела сада покојни Чарлс Хил.

Седми маркиз од Бата, Александер Џорџ Тин /1932-2020/ преминуо је од ковида, а његов син понудио је слику на аукцији као "дио своје дугорочне стратегије улагања".

Слика се заснива на Јеванђељу по Матеју.

Тицијан је, како се вјерује, ову слику насликао када је имао око 20 година.