latinica  ћирилица
04/04/2024 |  21:57 ⇒ 05/04/2024 | 06:23 | Аутор: РТРС

Сијарто: Санкционисање изабраних политичара потпуно неприхватљиво (ВИДЕО)

Санкционисање изабраних политичара је потпуно неприхватљиво. Не можете или не би требало да кажњавате демократски изабране политичаре само зато што управљају овако или онако својом земљом, рекао је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто рекао за РТРС.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Он је навео да не треба да изненађује да је предсједник Републике Српске Милорад Додик под нападима, истакавши да је санкционисање изабраних политичара неприхватљиво.

- Право расуђивања политичара је право бирачког тијела, односно народа који га је изабрао. Ако се грађанима свиђа како њихова влада поступа то значи да влада има подршку и народ ће је опет бирати. Ако се народу не свиђа то што влада ради, онда ће народ на народним изборима да је смијени и то се зове демократија - рекао је Сијарто за Печат.

Сматра да је, када се легитимно изабрани политичар нађе под пријетњама, озбиљна повреда демократије и непоштовање воље народа те земље.

- То представља озбиљно уплитање у домаћу политичку ситуацију земље и са нашег становиштва то је неприхватљиво - рекао је Сијарто.

Истакао је да су данас владавина права и  демократија изрази који се злоупотребљавају или погрешно употребљавају од стране либералног мејнстрима.

- Када у некој земљи либерали не добију изборе, онда демократска природа цјелокупног политичког система одмах бива оспоравана. Морамо бити свјесни да Брисел и цјелокупна еворопска политичка сцена сада је под окупацијом, углавном екстремних либералних мејнстрима - рекао је Сијарто.

Ако имате патриотску, суверенистичку владу, додао је он, онда ће та влада одмах бити нападнута, јер либерални мејнстрим не може да ствари чињеницу да народ жели нешто другачије, жели други начин владавине и другачију будућност.

- Поштовање одлуке народа када је ријеч о будућности, земље тог народа нажалост недостају међународној политици. То је нешто са чиме се суочавамо протеклих година. Зато немојте бити изненађени у случају ваше патриотске владе, у случају администрације предсједника Републике Српске Милорада Додика. Немојте да вас изненади што је он под нападима - рекао је Сијарто.

Истакао је да је Република Српска веома поуздан партнер.

- Правичност и предвидљивост су веома битни са аспекта економске сарадње.

- Ми вас видимо као поузданог партнера, којег има смисла поштовати и са којим у сарадњи немате изненађења - поручио је он.