latinica  ћирилица
05/04/2024 |  06:18 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Мађарска и Српска потврдили пријатељске односе - договорена три пројекта вриједна 140 милиона евра

Мађарска делегација, предвођена премијером Виктором Орбаном, посјетила је Републику Српску и учествовала на Економском форуму у Бањалуци.
Економски форум привредника из Републике Српске и Мађарске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Економски форум привредника из Републике Српске и МађарскеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

15.55 - Успјешно окончан Економски форум: Српска отворена за мађарске инвестиције

15.50 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и његови сарадници окупили су се данас у пријатном амбијенту након успјешне посјете мађарске делегације коју је предводио премијер Виктор Орбан.

14.35 - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Економски форум привредника из Републике Српске и Мађарске представља додатни подстрек развоју успјешне сарадње.

12.50 - Јенеи: Суштина Економског форума у Бањалуци јесте разговор између предузетника

Истакао је да је национална стартегија са једне срране извоз за земље ЕУ, а друга страна јачање извоза малих и средњих предузећа.

12.40 - Букејловић: Одличну сарадњу између Српске и Мађарске ћемо додатно унаприједити

- Сигурни смо да ће та љествица ићи само према горе. Криза изазвана вирусом корона нас је натјерала да још чврше сарађујемо са земљама у региону, а ту је свакако и Мађарска. Стопа пореза на доходак 8 одсто, на добит 10 одсто, а ПДВ 17 одсто. Наша метална и дрва индустрија су у експанзији. Око 50 одсто Српске је прекривено шумама и зтатно смно изнад свјетског просјека, па нас радује и чињеница да имамо више мађарски партнера из ове области - навео је Букејловић.

12.25 - Додик отворио Економски форум: Створићемо добар амбијент за наставак сарадње са Мађарском

- И немојте оклијевати да комуницирате с нама, а ми ћемо вам помоћи о томе. Можемо вам понудити јефтину електричну енергију. Желимо да вас стимулишемо. Ми имамо и неке предности. Нема пореза на доходак, и то треба да знате. Уз низ стимуланса стојимо вам на располагању од локалних зајкедница до републичких институција. За сваки посао потребан је добар амбијент, а уз то иматер и добре пријатеље - поручио је Додик.

12.15 - Орбан: Ускоро ће Мађарска и Српска бити потпуно повезани ауто-путевима

- Ако вјерујемо да ће политика бити способна да стабилизује овај регион, а ја вјерујем да хоће, онда ће овдје бити стабилно економско окружење на које може да се рачуна - поручио је Орбан.

12.10 - Сијарто: Српској препоручујемо мађарске привреднике који располажу са најновијом технологијом

- Између двије Владе нема спорних нити отворених питања. Зато све можемо искористити и склопити добре послове - наглсио је Сијарто.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

12.06 - Вишковић: Српска и Мађарска имају прилику да подигну економску сарадњи на још виши ниво

- Велике ствари смо заједно урадили у области пољопривреде, и то је донијело позитивне ефекте код нас. Више од 650 пољопривредника је потписало уговоре, а за други конкурс пријавило се више од 1.000. Мађарска представља један од наших најважнијих циљева. Наше двије привреде имају довољно простора, капацитета и идеја да сарадњу подигну за неколико нивоа више - рекао је Вишковић.

12.00 - У Бањалуци Економски форум привредника из Српске и Мађарске

Делегација Владе Мађарске са привредницима борави у посјети Републици Српској. У оквиру посјете биће одржан низ састанака званичника Српске и Мађарске, а добра привредна сарадња биће потврђена и на данашњем Економском форуму.

11.30 - Свјетски медији о посјети Виктора Орбана Републици Српској

Раша Тудеј, Спутњик и Мађарске данас, само су неки од медија који су данас помно пратили посјету делегације Мађарске Републици Српској.

11.30 - Одржан састанак делегација у присуству највиших званичника

11.28 - Oрбан: Једној заједници се не смије одузимати имовина; Европа да ода признање Додику за његов рад 

- БиХ као једна децентрализована земља, не може да се централизује без одлуке ентитета. Онај ко то жели да ради, ради то против воље ентитета - рекао је Орбан.

11.25 - Додик: Европа да нам омогући локални договор; Уколико буде другачије, донијећемо одлуку о свом статусу

- Иза нас остају само резултати који се виде. Успјешна сарадња у пољопривредном програму, инфраструктури, образовању и култури. Потребно је да се направи надоградња у областима спорта, туризма и свим осталим областима које су нам на располагању - навео је Додик.

11.25 - Додик: Мађарска рекла да треба да се разговара са људима са овог простора, а не о њима

- Данас славимо, наше билатералне односе. Потврђујем да нико није рекао ниједну ријеч против било кога. Орбан веома добро разумије ситуацију у којој се налазимо - навео је Додик.

11.20 - Орбан: Инвестирамо у Српску јер има будућност 

- Ви увијек апострофирате да вам помажемо, али ја би више рекао да је то инвестиција у Српску која има будућност. Јер ви можете да имате најбржи раст, који вам предстоји наредних неколико деценија - рекао је Орбан.

11.20 - Орбан: Увијек подржавам Србе, стекао сам увјерење да је међународна политика према њима неправедна

- Дуго посматрам Србе и сјећам се како је било бити Србин у вријеме бише Југославије. Поштујем начин на који Срби траже и проналазе своје мјесто у модерено доба. Увијек сам подржавао Србе јер сам стекао увјерење да је међународна политика према њима неправедна - рекао је Орбан.

11.15 - Додик: Европа да нам омогући локални договор; Уколико буде другачије, донијећемо одлуку о свом статусу

- Мађарска је показала да жели са сарађује и да нас разумије - рекао је Додик.

Подсјетио је да је ово је трећи пут да се састају на највишем нивоу.

- Иза нас остају само резултати који се виде. Успјешна сарадња у пољопривредном програму, инфраструктури, образовању и култури. Потребно је да се направи надоградња у областима спорта, туризма и свим осталим областима које су нам на располагању - навео је Додик.

11.05 - Орбан: Срби и Мађари гдје год живјели су увијек сусједи, без обзира на границе

- Дуго посматрам Србе, сјећам се како је било Србима кад се овај свијет звао Југославија и кад сте били развијенији од нас и сјећам се у мађарском парламенту гласања о признавању БиХ, посматрао сам и тад Србе. Видио сам како се Срби боре за своје мјесто у овом новом времену. Јако је тешко кад један народ мора да нађе своје мјесто у свијету, а њихов руководиоцима је увијек теже. Срби и Мађари гдје год живјели су увијек сусједи, без обзира на границе - навео је Орбан.

11.00 - Додик уручио Орден Републике Српске Орбану: Ви сте наши искрени пријатељи

- Хвала ти што си прихватио да примиш ово одликовање. Ми то дајемо правим и искреним пријатељима. Наш избор је био да ове године највише одликовање Републике Српске дамо вама - рекао је Додик.

11.00 - Владе Српске и Мађарске договориле три пројекта вриједности 140 милиона евра

Ријеч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи вјетроелектране "Хргуд" и соларног парка "Требиње".

10.50 - Додјела одликовања Орбану и конференција за новинаре

10.49 - Цвијановић: Сарадња Српске и Мађарске успјешна и веома садржајна

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас на састанку са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом да су односи Мађарске и Републике Српске одлични и пријатељски, а међусобна сарадња успјешна и веома садржајна.

10.45 - Састанак делегација Српске и Мађарске

10.20 - Делегација Мађарске стигла у Владу Српске

10.00 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се са министром економског развоја Мађарске Мартоном Нађoм

09.50 - У току је састанак српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и министра спољних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта.

09.30 - Додик се састао са Орбаном у Палати Републике 

09.20 - Додик дочекао Орбана испред Палате Републике 

У току је тет-а-тет састанак предсједника Српске и мађарског премијера.

У Палати Републике у току су састанци српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељка Будимира са министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, те премијера Српске Радована Вишковића и министра финансија Зоре Видовић са мађарским министром економског развоја Мартоном Нађом.

Након састанака, Орбану ће свечано бити уручено највише одликовање Републике Српске - Орден Републике Српске на огрлици, којим га је одликовао предсједник Додик поводом Дана Републике - 9. јануара.

Пренос уручења одликовања, као и конференцију за новинаре пратите од 10.30 на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.

----

Бројне новинарске екипе окупиле су се јутрос испред Палате Републике у Бањалуци, гдје ће ускоро предсједник Милорад Додик дочекати премијера Мађарске Виктора Орбана, који предводи делегацију мађарске Владе и привредника у посјети Српској.

Фото: РТРС

У Палати Републике предвиђени су састанци српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељка Будимира са Сијартом, као и састанак премијера Вишковића и министарке финансија Зоре Видовић са министром економског развоја Мађарске Мартоном Нађом.

Планирано је и свечано уручење одликовања Орбану, којег је, поводом Дана Републике - 9. јануара, Додик одликовао Орденом Републике Српске на огрлици.

Пренос уручења одликовања, као и конференцију за новинаре пратите од 10.30 на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.

Биће одржан и састанак делегација Републике Српске и Мађарске у Влади Републике Српске, а потом и отварање Економског форума.

Пренос посјете делегације Мађарске пратите на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.