latinica  ћирилица
05/04/2024 |  07:57 ⇒ 08:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Спасиоци на Тајвану настављају потрагу за 18 несталих послије разорног земљотреса

Спасиоци на Тајвану наставили су данас потрагу за 18 људи који се и даље воде као нестали након што је земљотрес јачине 7.4 степена Рихтерове скале погодио планинску источну обалу острва.
Наставак потраге за несталима на Тајвану (Фото: EPA-EFE/DANIEL CENG/илустрација) -
Наставак потраге за несталима на Тајвану (Фото: EPA-EFE/DANIEL CENG/илустрација)

У земљотресу који је у сриједу погодио ријетко насељени источни округ Хуалијен погинуло је 10 људи, а стотине људи остале су заглављене у националном парку пошто су стијене које су се урушавале низ планине прекинуле саобраћај.

Ватрогасна служба процијенила је да се 18 људи и даље води као нестали, укључујући четири странца за које се раније наводило да су држављани Индије, Канаде и Аустралије.

Шест особа је нестало на планинарској стази, а спасилачки тим од 45 људи покушава да допре до њих, наводи Ројтерс.

Спасиоци су потврдили да је око 400 људи који су одсјечени у луксузном хотелу у националном парку Тароко на сигурном, а да им се хеликоптерима достављају залихе и извлаче повријеђени.

Група од 50 радника који су били заробљени на путевима према хотелу сада су углавном на сигурном.

Кинески регион Тајван лежи близу споја двије тектонске плоче и на њему су чести земљотреси. Више од 100 људи погинуло је у земљотресу на југу Тајвана 2016. године, а у земљотресу магнитуде 7.3 1999. године погинуло је више од 2.000 људи.