latinica  ћирилица
05/04/2024 |  12:43 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Држављани БиХ лишени слободе због кријумчарења 28 особа афроазијског поријекла

Припадници Јединице граничне полиције Босне и Херцеговине Хум, 4. априла 2024. године, лишили су слободе држављанина БиХ, М.Ф. (1961.), након што је откривен у кријумчарењу 11 особа афроазијског поријекла на подручју Чајнича.
Кријумчарење миграната - Фото: Уступљена фотографија
Кријумчарење мигранатаФото: Уступљена фотографија

- Мигранте је кријумчарио у путничком моторном возилу националних ознака Савезне Републике Њемачке. Кријумчарење је спријечено у сарадњи са службеницима Полицијске станице Чајниче - наводи се у саопштењу Граничне полиције.

Како они додају, истога дана, припадници Јединице ГПБиХ Вишеград су на подручју Вишеграда спријечили кријумчарење 13 особа афроазијског поријекла.

- Ове мигранте је кријумчарио бх. држављанин, Ђ.М. (1986.). Претходно, 29. марта 2024., припадници Јединице за подршку и контролу Теренског уреда ГПБиХ Исток Вишеград, спријечили су бх. држављанина, Ј.В. (1994.), у кријумчарењу четири особе афроазијског поријекла на подручју Вишеграда - додаје се у саопштењу.

Наводе да су о наведеним догађајима обавијештени дежурни тужиоци Тужилаштва БиХ, према чијим су налозима осумњичене особе лишене слободе и против истих ће бити достављен Извјештај о почињеним кривичним дјелима Кријумчарење особа Тужилаштву БиХ.

- Страни држављани нису посједовали идентификационе документе, а у Упитницима за мигранте су изјавили да долазе из Сирије и Афганистана. Сви страни држављани су предати припадницима Службе за послове са странцима БиХ на даљње поступање - додаје се у саопштењу.