latinica  ћирилица
05/04/2024 |  14:15 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Семберци задовољни куповином и квалитетом мађарске механизације (ВИДЕО)

Један од успјешних пројеката Српске и Мађарске је набавка пољопривредне механизације. Након Шамца и Дервенте, уговоре са Фондацијом Прогресус потписали су и пољопривредници у Бијељини којима су одобрена бесповратна средства Владе Мађарске за набавку механизације, опреме и алата у другом јавном позиву.
Прогресус механизација - Фото: РТРС
Прогресус механизацијаФото: РТРС

За овај пројекат у другом кругу владало је огромно интересовање, јер ће по повољним условима пољопривредни произвођачи обновити застарјелу механизацију, али и набавити прикључке и машине у вриједности до 50.000 КМ.

У протеклих 10 дана у бијељинској регији потписано је више од 300 уговора са пољопривредницима Семберије који су испунили услове за одобрење 70 одсто средстава за куповину мађарске механизације.

У другом јавном позиву за бесповратна средства Владе Мађарске за набавку механизације, опреме и алата конкурисао је 1.141 пољопривредник. Од тог броја највише пријављених било је на подручју Семберије и Мајевице, чак 350 пољопривредних произвођача. Један од њих је и Бобан Васић из Батковића.

- Конкурисали смо за приколицу од 18 тона, одобрено нам је условно и очекујемо да нас позову да уплатимо дио средстава која су потребна. И те како је добро дошло, та приколица кошта 84.000, а кад одбијемо подстицај мађарске Владе изађе 33.000 са ПДВ. И прошле године смо узели хедер за комбајн и задовољни смо, без тога не би купили прескупо и без тих подстицаја то наши ратари тешко могу тешко себи да приуште - каже Васић.

Овим пројектом и подршком Владе Мађарске презадовољан је и Бошко Радић који је учествовао и на првом и другом јавном позиву. Због велике заинтересованости сматра да би требало да се отвори и трећи јавни позив јер је пројекат показао пуну оправданост.

- Седамдесе одсто средстава које Мађарска Влада даје није мало. Драго ми је што сам видио неке људе који машине нису обновили пуних 20 година, јер нису имали средстава. По мени је највећи добитак тај што је акценат стављен на мала и средња газдинства и видим да има доста ситне механизације, људи купују баш за мање машине и то је знак да се са овим пројектом ушло у причу око мањих развијених породичних газдинстава. Ја сам узео плуг. Моја средства су 24.000 КМ, а укупно прелази 60.000 - каже Радић.

Уговори са Фондацијом 10. и 11. априла биће потписани у Требињу, а у Рогатици 11. и 12. априла у згради општине од 8.00 до 16.00 часова.