latinica  ћирилица
05/04/2024 |  15:38 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Процес тражења несталих вратити на ентитетски ниво

Представници Републичке организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих траже хитан састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком због потпуног застоја у тражењу несталих Срба, понижавања породица и манипулисања српским жртвама од Института за нестала лица БиХ, рекла је предсједница ове организације Исидора Граорац.
Исидора Граорац - Фото: РТРС
Исидора ГраорацФото: РТРС

Један од закључака данашњег састанка Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила у Бањалуци је и неопходност формирања самосталног стручног тијела које би се бавило тражењем српских жртава из протеклог рата.

На списку несталих води се 1.646 лица, а прошле године није пронађено ниједно.

Граорчева је нагласила да се дошло до тачке када се мора реаговати и да је на првом мјесту формирање самосталног стручног тијела које би се бавило читавим процесом у Српској.

- Превасходно је потребно покренути овај процес, вратити га на ентитетски ниво и покушати рјешавати бар за почетак тијела која се налазе у спомен-костурницама у Источном Сарајеву, Невесињу и Бањалуци - појаснила је она и додала да су добили увјеравање из Завода за судску медицину Српске да је могуће такав процес вршити и у Српској.

Према њеним ријечима, прошле године није пронађено ниједно тијело и у Републичкој организацији нису задовољни радом Института за нестала лица БиХ.

- Свјесни смо тренутне ситуације у политичком смислу, али желимо да укажемо да више немамо времена. Умиру родитељи који још нису нашли посмртне остатке своје дјеце - рекла је Граорчева.