latinica  ћирилица
06/04/2024 |  08:16 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Деђански: Српској и Србији потребни пријатељи попут Мађарске (ВИДЕО)

Свеукупни српско-мађарски односи су на највишем нивоу у историји. Јасно је то свима, слажу се у томе и предсједници Српске и Србије, Милорад Додик и Александар Вучић, ако и премијер Мађарске Виктор Орбан.
Бањалука: Орбан и Додик испред Палате предсједника - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Бањалука: Орбан и Додик испред Палате предсједникаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Успостављање стратешког партнерства и снажна подршка Мађарске европским интеграцијама јако много значи. У овим тешким тренуцима потребно је имати пријатеље и добре сусједе и радити на отклањању свих баријера и повезивању тржишта унутар региона, као и приближавању економија Западног Балкана европском тржишту - навео је Стевица Деђански, политички аналитичар.

Деђански је истакао да су односи засновани на међусобном разумијевању и повјерењу. Каже, потребни су нам пријатељи попут Орбана.

- Орбан и мађарски министар Петер Сијарто желе да помогни српским пријатељима, коскице су се склопиле на прави начин. Ово су мајбољи могући односи који праве стабилизацију, односи који се баве економијом. Поента је да грађани боље живе, а то је могуће уз стабилизацију - поручио је Деђански гостујући у нашем Јутарњем програму.

Срби и Мађари у новим геоекономским и геополитичким околностима, а свакако још снажније након избијања сукоба  у Украјини имају можда и најбоље односе међу два народа, у односу на све друге сусједе. Додаје да су, осим економских питања, мађарски пријатељи потребни и због политичких одлука, посебно у вријеме највећих притисака на Републику Српску. 

- Кроз историју нам је наметано да у Европу идемо преко Загреба и Љубљане, сада идемо преко Будимпеште - навео је Деђански.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Деђански каже да странци желе да унесу немир и нестабилност.

- Постоје земље које никада неће бити пријатељи са Србима. Запад покушава да изазове нестабилност на овим просторима - поручио је Деђаски.