latinica  ћирилица
06/04/2024 |  09:05 ⇒ 09:42 | Аутор: РТРС

Соколац: Почела прва фаза пројекта "Постројење за пречишћавање воде за пиће"

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је са представницима Амбасаде Чешке у БиХ о изградњи постројења за печишћавање воде за пиће, процијењене вриједности од око 10 милиона евра, а чијим је одобрењем и званично почела реализација прве фазе.
Соколац (фото:opstinasokolac.net) -
Соколац (фото:opstinasokolac.net)

Бјелица је након састанка рекао новинарима да су прије двије године Чешка развојна агенција и Влада у Прагу исказале заинтересованост да помогну у реализацији овог пројекта, када су и почели разговори о његовој реализацији са представницима Амбасаде Чешке у БиХ.

- Чешка Влада ће потпуно финансирати технички дио и опрему, која ће коштати око 4.000.000 евра, што довољно говори колико је то значајно за нашу локалну заједницу - рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да на изворишту Биоштице са које се напаја највећи број становника општине Соколац, у вријеме кишних периода долази до повећање концентрације муља у води, што треба што прије ријешити.

Бјелица је истакао да ће општина Соколац изнаћи могућности да обезбиједи дио средстава која су обавеза локалне заједнице у реализацији овог пројекта, те подсјетио да је локална управа урадила „Студију свеобухватног рјешавања водоснабдијевања“ која је припремљена заједно са Европском банком за обнову и развој.

Он је изразио захвалност Чешкој Влади и пријатељима општине Соколац у чешкој Амбасади, као и компанијама које ће радити на реализацији овог пројекта.

Бјелица је најавио и покретење разговора о изради пројектне документације за постројење за пречишћавање и третман отпадних вода, чијом би реализацијом општина Соколац заокружила процес од прикупљања воде, до дистрибуције, печишћавања и третмана отпадних вода и била би прва локална заједница која ће ријешити овај велики пројекат.

Шеф Одсјека Амбасаде Чешке у БиХ за развојну сарадњу Штепан Шантручек рекао је новинарима да је данас званично почела прва фаза пројекта и за коју је Чешка развојна агенција завршила тендер, а који су добиле фирме „Г-Сервис“ и „Провод“.

Према његовим ријечима, ове фирме ће радити анализу узорака воде на подручју општине Соколац, на основу које ће се одлучити о технологији за пречишћавање пијаће воде.

Шантручек је истакао да је у ову прву фазу укључена и студијска посјета у Чешку како би представници општине Соколац видјели како функционишу оваква постројења у пракси.

Састанку са представницима чешке Амбасаде присуствовао је и Јован Митровић, комерцијални директор фирме „Провод“ из Чешке која ради на више локација у Чешкој и региону, који је представио активности које треба предузети у наредном периоду.