latinica  ћирилица
06/04/2024 |  09:41 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Гутић Бјелица: Орбан показао дубоко разумијевање за ситуацију у БиХ и актуелне процесе

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је Срни да су трећа посјета премијера Мађарске Виктора Орбана Бањалуци и осми сусрет са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком показали Орбаново дубоко разумијевање за ситуацију у БиХ и актуелне процесе.
Биљана Гутић Бјелица - Фото: РТРС
Биљана Гутић БјелицаФото: РТРС

- Премијер Орбан је - као освједочени пријатељ Републике Српске - одликован Орденом Републике Српске на огрлици, а изразио је подршку путу БиХ ка ЕУ и измјене Изборног закона БиХ назвао потезом који може урушити све до сада постигнуте резултате - рекла је Бјелица.

Она је навела да су у привредној делегацији која је посјетила Бањалуку била 33 привредника из 24 мађарске компаније, које су и предсједник Додик и премијер Орбан, позвали да храбро искористе све инвестиционе могућности и повластице које нуди Република Српска, и да током Економског форума, постигну договоре који воде даљем унапређењу привредне сарадње двије владе.

Мађарски премијер Виктор Орбан предводио је делегацију Владе Мађарске и привредника током посјете Републици Српској. Орбан је од предсједника Републике Српске Милорада Додика примио највише одликовање Српске - Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике - 9. јануара.

У оквиру ове посјете премијер Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ договорили су сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта у вриједности од 140 милиона евра. Ријеч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи вјетроелектране "Хргуд" и соларног парка "Требиње".