latinica  ћирилица
06/04/2024 |  18:05 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Петровић: Владе Мађарске и Републике Српске значајно унаприједиле односе

Мађарска Влада, на челу са премијером Виктором Орбаном, и Република Српска, чији је предсједник Милорад Додик, значајно унаприједиле односе на начин да је директно мађарска Влада одвојила 140 милиона евра за три пројекта у Српској, рекао је за РТРС генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је навео да је ријеч о пројектима изградње постројења за пречишћење отпадних вода у Градишци, вјетропарка "Хргуд" и соларне електране "Требиње два" снаге 53 мегавата у Требињу.

- Врло је важно да смо пронашли партнере и пријатеље који су од значаја за Републику Српску - поручио је Петровић.

Петровић наводи да је то значајан подстицај, те да ће у наредним мјесецима бити спроведене неопходне процедуре и омогућено да почне реализација ових пројеката.

- Пројекте од чијег је финансирања прошле године одустала КФВ банка, прихватила је да финансира мађарска држава, не посредством банака, већ директно мађарска Влада, односно држава. Ови наши пројекти су у завршној фази "спремно за градњу" и очекујемо након неколико мјесеци спровођења процедура да ће почети њихова реализација - рекао је Петровић.

Сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта, у вриједности од 140 милиона евра, договорили су јуче на састанку у Бањалуци премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ.