latinica  ћирилица
06/04/2024 |  21:19 ⇒ 07/04/2024 | 07:34 | Аутор: Вечерње новости

Вучић: Предложићу Влади да размотри поновно увођење смртне казне

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, коментаришући убиство двогодишње дјевојчице Данке Илић, да ће предложити Влади да се поново уведе смртна казна за најтежа кривична дјела.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Говорећи о убиству дјевојчице Вучић је рекао да су осумњичени за убиство мислили да ће остати некажњени.

- Својевремено сам се јавно залагао и замолио Владу Србије да размотри са Савјетом Европе да ли је могуће да буде поново уведена смртна казна. Ако неко дјело заслужује смртну казну, онда је то ово дјело - казао је он и додао да ће писано предложити поново ту промјену Кривичног законика.

Подсјећа да је то тражио и послије масакра у Рибникару и Дубони.

- Оправдања оних који су против смртне казне су озбиљна. Ако једном направите грешку, и да се установи послије десет или 30 година да сте погријешили, то је много већи гријех него да некоме дате мању казну - рекао је он за Информер ТВ.

Ипак, истиче да је за смртну казну када су ствари "очигледне".

Он каже да је јутро када је сазнао да је Данка Илић убијена морао да води рачуна о показивању емоција.

- Прије тога смо ми знали да је дијете ударено аутом, знао сам још неке детаље. Али нисмо знали коначно. И онда ми је министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић саопштио, и тада смо сазнали да дијете није одмах страдало од удара аутомобила, већ накнадно. Ако тада покажете емоције свако ће вам са правом рећи да је то неумјесно. Ја не желим да будем као неки који су демонстрирали због смрти дјеце. Како сте бисте се ви осјећали, када знате да је невино дјетенце страдало због лудака и психопата - запитао је Вучић.

Додаје да су се сви надали да је дјевојчица у Бечу, посебно након исказа најближих сродника дјетета.

- Рано смо ми добили поруку аустријске полиције да то није Данка - казао је он.