latinica  ћирилица
07/04/2024 |  18:50 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Уз директна улагања Владе Мађарске, Српска ће реализовати три капитална пројекта (ВИДЕО)

Посјета мађарског премијера Виктора Орбана Бањалуци и сусрет са предсједником Милорадом Додиком показали су дубоко разумијевање Мађарске за ситуацији у Српској и актуелне процесе, оцјенила је амбасадорка БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица.
Састанак делегација Српске и Мађарске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Састанак делегација Српске и МађарскеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Економски форум показао је и да је Мађарска одлучна да реализује бројне пројекте у Републици Српској. За три пројекта у Српској издвојила је 140 милиона евра.

Ово су историјски моменти који показују разумијевање Будимпеште за све шта се дешава у Републици Српској. Овако је посјету Виктора Орбана и мађарске делегације Бањалуци описала амбасадорка БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица. Додаје да постигнути договори двије владе воде даљем унапређењу привредне сарадње, истичући да је у овом тренутку Мађарска глас Републике Српске у међународним односима.

- Суверенизам који је дио његовог политичког индентитета,дискурса и агенде је у ствари оно што је пресудило да не само да се зближе пријатељски већ и да ти прерасте у једну сарадњу у разним сегментима - додаје Гутић Бјелица.

Договорена је сарадња у реализацији и финансирању три пројекта, вриједности 140 милиона евра. Све пројекте финансира мађарска влада, а ријеч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи вјетроелектране "Хргуд" и соларног парка "Требиње".

- То ће бити бенефити и за локалне заједница и за Електропривреду Српске, али и за компаније које ће то градити и које ће помоћи да то пустимо у функцију - наводи генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке истиче да је пројекат од велике важности, заштите животне средине и еколошког значаја за саму ријеку Саву и за не само Градишку, већ Републику Српску као примјер једне добре праксе и локалне управе која заједно са својом Владом зна и да иплицира и међународне пројекте и да се избори за те пројекте.

Простора за улагање и унапријеђење има и у области здравства о чему је било ријечи и на Економском форуму, каже ресорни министар Ален Шеранић. На ред је дошла област телемедицине, што ће бити велики искорак за Спрску.

- Нове технологије долазе отвара се простор даље за умјетну интелигенцију да се у неком сегменту прикључимо цијелом здравству,цијели свијет иде у том правцу па и ми - додаје Шеранић.

Посебне погодности добре сарадње Мађарске и Српске осјетили су пољопривредни произвођачи. Мађарска механизација, опрема и алати омогућила је пољопривредницима да обнове своју механизацију.

- То је велика прилика да се направи привредни раст,да се те везе појачају кроз економски сегмнет.Јер када је економија јака и политика је релаксирајућа - наводи уредник економске редакције „Вечерњих новости“ Душан Стојаковић.

Стручњаци оцјењују да економска активност у прва три мјесеца ове године, укључујући и Економски форум са мађарским привредницима, Српској може донијети само позитивне резулате. Економиста Саша Стевановић каже, да би укупни приходи привреде Српске ове године могли бити већи за двије милијарде марака.

- У марту највећи извозник је била Зворничка алумина ако знамо да је највеће извозно тржиште Мађарска,видимо да сада постоји један форму између највећих провредника и можемо да закључимо то што се сада дешава може да буде само боље - напомиње Стевановић.

Вишегодишња комуникација између Српске и Мађарске допринијела је доброј сарадњи у економском, политичком и привредном аспкету. Мађарска привреда је прије двадесет година била суочена са тешком рецесијом, а доласком премијера Орбана имала је највећи раст у Европи. Осим Српске они сада улажу и у друге земље.