latinica  ћирилица
07/04/2024 |  20:05 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Матијашевић: Дати простор унутрашњем дијалогу и очувати мир

Предсједник Покрета "Одбрана Српске" Дарко Матијашевић истакао је да у овом посебно осјетљивом безбједносном и геополитичком тренутку, Република Српска, БиХ и регион морају, прије свега, очувати мир, дати простор унутрашњем дијалогу и радити искључиво у интересу народа и грађана.
Покрет "Одбрана Српске" - Фото: РТРС
Покрет "Одбрана Српске"Фото: РТРС

Матијашевић је истакао да је Република Српска одлучујући чинилац стабилизације и покретач позитивних процеса у БиХ.

- То је видљиво из напора за компромисом и домаћим политичким рјешењима. Српска је кључна снага за процесе интеграције у ЕУ, али искључиво на начин очувања дејтонске структуре и видљивости у тим процесима - рекао је Матијашевић, обраћајући се на трибини "Угрожена Српска–одлучан одговор" у бањалучком насељу Залужани.

С друге стране, додао је он, снажне и демократске изабране институције Српске истрајавају на поштовању Дејтонског мировног споразума и надлежности које Српској припадају.

- Интервенционизам Кристијана Шмита није у складу са Дејтоном, Уставом нити демократским стандардима ЕУ, те предсједник Српске Милорад Додик и њено руководство у овим истрајним политичким и правним ставовима и акцијама имају огромну народну подршку - рекао је Матијашевић.

Предсједник Удружења пензионисаних старјешина Војске Републике Српске Радослав Бањанин рекао је да је Република Српска утврђена и одбрањена у рату.

- Ми, ствараоци Републике Српске, посебно стремимо да се она очува, али прије свега мир и стабилност на свим нашим просторима, јер су многи, најбољи међу нама дали живот за мир, те живот у слободи и за просперитет наших потомака - рекао је Бањанин.

Он је рекао да је неупитна подршка институцијама Републике Српске, на челу са предсједником Милорадом Додиком да свим демократским средствима очувају мир и просперитет.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић рекао је да је судски поступак који се тренутно води у Суду БиХ против Додика врхунац свеопште офанзиве на Републику Српску и историјско суђење српском народу.

Он је напоменуо да се Срби морају усагласити око чињенице да се Република, њене институције, а поготово њена имовина, могу одбранити јединством и неопходном слогом.

- Будуће генерације о нама ће судити онако како се будемо понашали у овим изазовним временима. Да ли смо продали вјеру за вечеру, питаће нас наши потомци. Какав ћемо одговор дати? - упитао је Ромић.

Прије трибине, испред Дома културе у Залужанима положени су вијенци на спомен-обиљежје палим борцима Одбрамбено-ослободилачког рата.