latinica  ћирилица
07/04/2024 |  20:42 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Ђокић: Очекујем да се представници Српске у изборним комисијама повуку

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић очекује да ће сви изабрани из Српске у изборним комисијама прихватити позив Владе Српске да се повуку из тих тијела јер треба да слиједе политику Републике Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да је врло важно што је Влада Републике Српске упутила позив свим представницима у изборним комисијама да се повуку из тих тијела.

- Након што Република Српска усвоји нови изборни закон успоставиће се нова изборна тијела. Исто тако, важно је да се из Централне изборне комисије БиХ повуку представници који су тамо у име Републике Српске изабрани - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је њима јасно упућен позив и да треба да слиједе политику Републике Српске.

- Имамо ситуацију да би избори требало да буду одржани по Изборном закону који покушава да наметне Кристијан Шмит и он је тим створио нову политичку кризу и конфузију у БиХ. Зато мислим да је овај потез Владе био потпуно логичан и очекујем да ће га сви изабрани у изборним комисијама прихватити и слиједити - рекао је Ђокић за АТВ.

Коментаришући изјаву потпредсједника ПДП-а Игора Црнатка да нико не треба да подноси оставку, нити да послуша закључак Владе, Ђокић је рекао да другачији коментар није ни очекивао.

- Они се већ дуго времена понашају без поштовања према институцијама Републике Српске, али сам увјерен да је свијест људи према којима је упућен позив знатно изнад свијести Црнатка и очекујем да ће ти људи поступити у складу са ставом Српске - рекао је Ђокић.

Када је ријеч о доласку делегације Мађарске, на челу са премијером Виктором Орбаном, у Републику Српску, Ђокић је ову посјету оцијенио важном, те навео да је Орбан дошао са својом угледном делегацијом са циљем да још више продуби сарадњу са Српском.

- Ако говоримо о томе да је већ трећи пут у Републици Српској, то је чињеница која носи у себи посебну вриједност и има специфичну тежину за укупне политичке односе између Српске и Мађарске. Орбан је више пута током тог дана говорио да жели да се та сарадња продуби - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је Орбан изразио спремност да се развија индустријска, али и сарадња у другим областима живота, као што су наука, култура, спорт, образовање.

- Република Српска је отворена и желимо сарадњу са свима онима који желе сарадњу са нама, наравно на принципима међусобних односа и уважавања интереса обје стране. Мађарска је у том смислу недвосмислено потврдила спремност за такву сарадњу, јер уважава Републику Српску као ентитет у БиХ - рекао је Ђокић.

Ђокић је подсјетио да је између премијера Мађарске и предсједника Републике Српске Милорада Додика настало једно искрено пријатељство, што је предуслов даљег успјешног наставка те сарадње, нарочито јер Мађарска представља државу која је врло важан стуб европске политике.

- Орбан је један од ријетких слободних лидера Европе данас који има свој став и став у име мађарске државе, која брине о својим стратешким интересима. Мислим да они нису дошли овдје да говоре о сарадњи која би трајала годину или двије, него су дошли да сарађујемо због дугорочне, стратешке сарадње - навео је Ђокић.

Говорећи о кандидату СНСД-а за градоначелника Бањалуке Николи Шоботу, Ђокић, који је и предсједник Социјалистичке партије, рекао је да о Шоботу има само позитивни мишљење, те да ће за сарадњу "још причекати".

- Да ли ћемо сарађивати и на који начин, то ћемо видјети да ли ће СНСД уопште имати вољу да сарађује на локалном нивоу, у Бањалуци и у другим градовима - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је Социјалистичка партија такође спремна да има свог кандидата и за градоначелника у Бањалуци, али и у свим другим општинама Републике Српске.

- Али, смо исто тако спремни да са нашим традиционалним партнерима разговарамо и договоримо сарадњу и на локалним изборима, у најбољем интересу градова и општина - рекао је Ђокић.