latinica  ћирилица
08/04/2024 |  10:33 ⇒ 12:15 | Аутор: РТС

Вучић у Паризу положио вијенац на Спомен-плочу српским борцима, вечерас са Макроном (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић борави у дводневној посјети Паризу, гдје ће са француским предсједником Емануелом Макроном разговарати о стратешким правцима унапређења сарадње са Француском. Двојица предсједника ће, између осталог, разговарати о КиМ, чланству у ЕУ, али и куповини "рафала" и нуклеарној енергији.
Вучић у Паризу (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић у Паризу (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Дивно је данас бити у Паризу и дочек који су нам приредили француски домаћини и предсједник Макрон је нешто због чега је поносно бити Србин у главом граду Француске. Срећан сам што сам представљао нашу земљу. Припремам се за све састанке које ћемо имати овдје али и у Сенату и Јелисејској палати - рекао је Вучић на инстаграму.

Каже да има велику трему и огромну одговорност, али зна када се бориш за своју земљу да онда резултат не може да изостане.

- Вјерујем у велике ствари које можемо данас да урадимо овдје у Паризу и хвала народу што је вјеровао и био уз своје руководство и као што рекох, упркос свим тешкоћама, побједићемо и сачуваћемо Србију у тешким временима. За цијели свијет та тешка времена тек долазе, за нас неће бити лака, али заједно и уједињени можемо све - поручио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је стигао је у Палату инвалида у Паризу, гдје су га дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске.

За Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом су интониране химне Србије и Француске.

Након тога Вучић је положио вијенац на спомен -плочу "Вјерност за вјерност", која је посвећена српским војницима.

"Вјерност за вјерност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације", исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два свјетска рата.