latinica  ћирилица
09/04/2024 |  07:06 ⇒ 10:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Милиони људи из САД, Мексика и Канаде посматрали помрачење Сунца (ФОТО/ВИДЕО)

Милиони људи из Мексика, Канаде и Сједињених Америчких Држава посматрали су редак феномен потпуног помрачења Сунца.
Помрачење сунца (фото: EPA-EFE/CJ GUNTHER) -
Помрачење сунца (фото: EPA-EFE/CJ GUNTHER)

Мјесец је прво заклонио Сунце посматрачима из Мексика и затим у америчкој држави Тексас. У Тексасу је оркестар изводио музику из филма "Ратови звезда", док су посматрачи аплаудирали кад се небо разведрило и омогућило им чист поглед на помрачење Сунца.

Стотине припадника особља Бијеле куће у Вашингтону посматрали су помрачење, а предсjедник Џозеф Бајден је виђен са наочарима за посматрање помрачења Сунца у руци док се укрцавао у предсjеднички авион у Висконсину, преноси Глас Америке.

Грађани Индијанаполиса су имали прилику да виде прво помрачење Сунца у том граду у посљедњих 800 година, објављено је на налогу НАСА на мрежи "Икс".

Помрачење је могло да се посматра и на сајту и Јутјуб каналу НАСА, а компанија "Старлинк" познатог милијардера Илона Маска објавила је на мрежи "Икс" снимак сјенке Мјесеца на Земљи из свог сателита.

За разлику од дјелимичног, код потпуног помрачења Сунца небо потамни као да је сумрак, што омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарко бијеле боје.