latinica  ћирилица
09/04/2024 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон: Србија не смије да сумња да је њена будућност у ЕУ

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да Србија не смије да сумња да је њена будућност у Европској унији и поздравио "врло јасне изборе" које је Србија донијела у посљедњим мјесецима и данима у геополитичким оквирима.
Еманул Макрон (Фото: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT) -
Еманул Макрон (Фото: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT)

- Србија не смије да сумња да је њена будућност у ЕУ. То је стратешки избор који мора да се потврди, знате колико нам је важно. Интеграција у ЕУ долази из заједничке прошлости и заједничких вриједности. Морамо заједно напред, да испунимо наша обећања и не пропустимо овај важан тренутак - рекао је Макрон синоћ током заједничког обраћања са предсједником Србије Александром Вучићем у Јелисејској палати у Паризу.

Он је навео да Србија мора да настави да конкретно показује свој избор и то тако што ће више ускладити своју спољну политику са оном Европске уније.

- У том смислу, желим да поздравим што сте недавно учествовали на састанку у Тирани који је организовао албански премијер Еди Рама за предсједника Украјине Володимира Зеленског. Тај избор треба потврдити, настављајући и убрзавајући реформе јачања владавине права, независности правосуђа, плурализма медија и интегритета изборног процеса, као и других области - рекао је Макрон.

Он је истакао и да је за ЕУ важно да БиХ остане јединствена земља.

Навео је и да недавно усвојени Европски план раста за Западни Балкан служи да помогне земљама у региону да "превазиђу сукобе из прошлости", да наставе интерне реформе и повећају конкурентност својих економија.

- Србија може исто рачунати на подршку Француске Агенције за развој која је прошле године уложила 570 милиона евра у Србију и која ће наставити да буде партнер ваше земље у складу са европским стандардима - рекао је Макрон.

Истакао је да се од његове прве посјете Београду 2019. сарадња двије земаља појачала и оцијенио да су економски односи Француске и Србије у "стварном полету".

Макрон је навео да су француска предузећа све присутнија у Србији, да тамо улажу јер имају повјерење у будућност, али је изразио увјерење да се може ићи још даље и у осталим у секторима - животној средини, саобраћају и превозу, одбрани, вјештачкој интелигенцији, цивилном сектору, као и нуклеарној енергији.

- Морам да кажем да имам велико повјерење у вашу земљу, али и вас као лидера земље. Увијек сам видио да сте држали своја обећања - рекао је он Вучићу.

Макрон је навео да су евроинтеграције Србије у заједничком интересу, као и да је сигуран да Србија може да има стратешку улогу.

- Увјерен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем - рекао је Макрон.

Истакао је и да учесталост контаката говори о односима двије земље, као и интензивност билатералних односа.

- Оно показује колико је пријатељсто двије земље важно за Француску: Пријатељство које је обиљежено посвећености Србије европској будућности. Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије - истакао је Макрон.