latinica  ћирилица
09/04/2024 |  13:52 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Остојић: Све институције да се укључе у процесуирање злочина над Србима у Мркоњић Граду

Предсједник БОРС-а Радан Остојић позвао је надлежне институције Републике Српске и БиХ да се активно укључе процесуирање ратних злочина над Србима у Мркоњић Граду, да убрзају и заврше вишедеценијску истрагу и казне убице 181 српског цивила и војника, пронађене у масовној гробници у том граду.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

Коментаришући званичну информацију Тужилаштва БиХ да је предмет о почињеном злочину над Србима у Мркоњић Граду и даље у фази активне истраге и 28 година од почињеног злочина, Остојић је рекао Срни да то сматра директним понижавањем и правде и 181 српске жртве из масовне гробнице у Мркоњић Граду.

- Годинама су добро познате све чињенице које се тичу овог злочина, позната су имена 181 жртве пронађене у масовној гробници у Мркоњић Граду, познато је и које у вријеме њихове смрти имао контролу над градом, али напретка у истрази и кажњавању криваца ни послије 28 година још нема - указао је Остојић.

Према његовим ријечима, српске жртве правосудним органима БиХ нису битне, као ни правосудним органима Хрватске јер је крајем 1995. године, кад је почињен злочин у Мркоњић Граду, ту била војска Хрватске.

- Очигледно је да ни правосуђе БиХ, нити Хрватске не желе да се подигне оптужница против наредбодаваца и извршилаца овог гнусног злочина и да се злочинци изведу пред лице правде - истакао је Остојић.

Он сматра да се само откривањем потпуне истине о протеклом рату и кажњавањем свих одговорних за злочине може градити будућност сложене државне заједнице зване БиХ.

Остојић је напоменуо да се годинама воде судски поступци и против других лица која се терете за злочине над Србима, као што је суђење Атифу Дудаковићу, закључујући да је питање да ли ће уопште кривци за злочин у Мркоњић Граду бити изведени пред лице правде и да ли ће одговарати за почињене злочине.

Пред правосуђем БиХ је и послије 28 година у фази истраге предмет који се односи на масовну гробницу у Мркоњић Граду из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског борца и цивила, који су убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године, речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Овај предмет је у раду у Одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ, навели су из ове институције.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела. Отварање масовне гробнице и ексхумација почели су 1. априла 1996. године.