latinica  ћирилица
09/04/2024 |  14:07 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Српска има ресурсе да настави процес тражења несталих

Република Српска има ресурсе да настави процес тражења несталих лица, истакнуто је данас у Српцу на обиљежавању 26 година од формирања Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.
Србац - парастос - Фото: СРНА
Србац - парастосФото: СРНА

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац истакла је да ће бити уложен максимум напора како би се покренуо овај процес, који стоји од оног тренутка када је прешао у надлежност Институа за нестала лица БиХ.

Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, рекао је да није флоскула да је Република Српска угрожена више него икада и да се она мора бранити.

- Позивам вас да будемо онакви какви смо били деведесетих година, честити, поштени и храбри. То је наш дуг према свима који су дали живот за Републику Српску - истакао је Нуждић.

Предсједник ове организације Драгутин Станојевић рекао је новинарима да је крајње вријеме да се нешто уради по питању расвјетљавања судбине несталих Срба јер је од краја рата до данас прошло готово 30 година.

- Створило се неповјерење према онима који воде овај процес на нивоу БиХ. Ми имамо ресурсе да овај процес наставимо у Републици Српској и идентификујемо барем оних 650 лица чије се кости налазе у костурницама у Српској - истакао је Станојевић.

Он је изразио бојазан да многи родитељи неће дочекати идентификацију.

- Трудићемо се да у сарадњи са породицама дефинишемо сваки наш наредни корак - рекао је Станојевић.

Он је напоменуо да је више пута покушавана ДНК анализа костију погинулих бораца Војске Републике Српске које леже у спомен-костурници у Српцу, али без успјеха и да је само једна кост идентификована 2020. године.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је Република Српска изложена великим изазовима и додао да се не бирају средства да се угрози њен опстанак.

- Имамо обавезу да се боримо са таквим тенденцијама, а најбоља метода јесте наше јединство. Зато ми је драго да су на обиљежавању били присутни представници свих удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата - поручио је Драгосављевић.

Након парастоса, који је служио свештеник Александар Кустурић, бројне делегације положиле су вијенце и цвијеће код спомен-костурнице на градском гробљу, те у Спомен-соби у Српцу.