latinica  ћирилица
09/04/2024 |  17:08 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан ослобођења Зворника (ВИДЕО)

Парастосом погинулим борцима и полагањем цвијећа на Централном-спомен обиљежју у Зворнику је обиљежен 9. април, Дан ослобођења града у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Зворник-Дан ослобођења - Фото: РТРС
Зворник-Дан ослобођењаФото: РТРС

Предсједник зворничке Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Миливоје Марковић рекао је да су на данашњи дан прије 32 године протјеране паравојне муслиманске формације које су биле наоружане дугим цијевима.

- Као учесник ослобођења града Зворника, син погинулог борца и тешко рањен у Одбрамбено-отаџбинском рату, тврдим да је већ постојао план да се истјерају Срби из Зворника и околине под притиском наоружаних паравојних муслиманских формација у којима су доминирали кринималци који нису ни од чега презали - рекао је Марковић.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић рекао је да је обавеза свих да се и данас сјете оних који су дали живот за Зворник и Републику Српску.

- Нама остаје да радимо и стварамо боље услове за живот, а тиме да јачамо и чувамо Републику Српску која је гаранција да људи овдје остану да живе, раде и формирају своје породице - рекао је Ивановић.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 566 припадника Зворничке бригаде, више од 700 је рањено, а и данас се као нестали воде 24 припадника Војске Републике Српске, МУП-а и цивила.