latinica  ћирилица
09/04/2024 |  18:00 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Лагумџија ризикује кривично-правну одговорност ако настави да игнорише налоге Цвијановићеве (ВИДЕО)

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић захтијева да Сталне мисија БиХ при УН, писмо Цвијановићеве у коме је скренула пажњу на недавне поступке амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије, достави генералном секретару УН, предсједнику Генералне скупштине УН, те свим шефовима мисија/сталним представницима држава чланица УН.
Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић - Фото: РТРС
Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке ЦвијановићФото: РТРС

У одговору из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ на мејл из Сталне мисије БиХ при УН, а упућеном Лагумџији, наведено је да су наводи из овог мејла нетачни.

- Иако чланови Предсједништва БиХ, као јединог органа надлежног за дефинисање спољне политике, нису дужни да вам образлажу своје поступке, куртоазно вас обавјештавамо да наводи из вашег претходног мејла, односно мејла потписаног од стране вашег личног асистента, а којим невјешто правдате непоступање по директном налогу, нису тачни - наводи се у одговору који је потписао шеф Кабинета српског члана Предсједништва, Душан Петровић.

У одговору се истиче да писмо српског члана Предсједништва БиХ није упућено посредством Сталне мисије Републике Србије већ је послато посредством Министарства иностраних послова БиХ, те Сталне мисије БиХ при УН.

- Будући да су наведене институције у прошлости већ имале праксу игнорисања директних налога српског члана Предсједништва БиХ, те узимајући у обзир значај теме која се адресира, Кабинет српског члана Предсједништва БиХ је писмо послао такође и директно, путем електронске поште, на назначене високе адресе - наводи се у одговору.

Даље пише да Мисија Републике Србије ни на који начин није била укључена у дистрибуцију наведеног документа и да, како се наводи, лажни и неистинити наводи из Сталне мисије БиХ, доприносе даљем усложњавању политичких односа у БиХ и изазивању нове регионалне кризе и нестабилности.

- Чињеница да је писмо већ послато од стране Кабинета вас не ослобађа ваше обавезе, те вам у име српског члана Предсједништва БиХ поново налажемо да наведено писмо у најскоријем року доставите, те о истом информишете Кабинет српског члана Предсједништва БиХ - наводи се у одговору Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Из ово кабинета захтијевају од Сталне мисије БиХ да ово, као и будућа писма, доставе једнако као што чине када су у питању писма бошњачког члана Предсједнишва БиХ Дениса Бећировића и упозоравају да досадашња пракса приликом просљеђивања писама у оквиру УН-а показује неједнак третман, што за собом свакако повлачи одређене посљедице.

- Ваше наводе да је "поступање Сталне мисије БиХ при УН-у у овом случају непотребно и само додатно брукање земље" (што је цитат из вашег мејла) сматрамо најблаже речено недопустивим, те вам налажемо да се побринете да у будућој комуникацији са Кабинетом српског члана Предсједништва БиХ ваши сарадници користе примјеренији рјечник и не служе се лажима и подметањима - наводи се у одговору Кабинета српског члана Предсједништва.

Из Кабинета српског члана Предсједништва понављају захтјев да Стална мисија БиХ при УН писмо српског члана Предсједништва БиХ хитно достави на назначене адресе, дакле, генералном секретару УН, предсједнику Генералне скупштине УН, те свим шефовима мисија/сталним представницима држава чланица УН.

- Користимо прилику да Вам скренемо пажњу да уколико поново не поступите према налогу члана Предсједништва БиХ директно кршите одредбе Устава БиХ, Кривичног закона и Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, што ће за собом повући и кривично-правну одговорност. Будући да ово није први пут да самоиницијативним поступцима урушавате уставни поредак и законодавство које на нивоу БиХ регулише међународне односе, исто би представљало понављање дјела које подлијеже кривичном гоњењу - наглашено је у одговору из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.