latinica  ћирилица
10/04/2024 |  13:27 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

У одбрану од поплава уложено 250 милиона КМ за десет година (ВИДЕО)

Влада Републике Српске уложила је у посљедњих десет година у санацију постојећих и изградњу нових објеката за одбрану од поплава, око 250 милиона КМ.
Бијељина - санација главног ободног канала на Сави -
Бијељина - санација главног ободног канала на Сави

Рађено је на 322 локације, у 43 локалне заједнице, истакли су представници Вода Српске и Јединице за координацију пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су обишли градилиште санације и реконструкције главног ободног канала у Црњелову код Бијељине.

Од укупног улагања Владе Српске, на територији Бијељине до сада је уложено око 57 милиона КМ, а радови теку планираном динамиком.

Директор Вода Српске Мирослав Миловановић рекао је да је одбрана од поплаве сада на неупоредивом бољем нивоу, захваљујући Влади Републике Српске.

Реконструкција главног ободног канала дио је пројекта "Сава-Дрина" који се изводи у сарадњи са Србијом и Црном Гором, а финансира уз помоћ Свјетске банке.

- Ова локација у Црњелову је можда најважнија за Семберију јер рјешавамо питање главног ободног канала, чија је укупна дужина 7,5 километара. Сада радимо прву фазу, дужине око два километра, а имамо веома доброг извођача и радови напредују - рекао је директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Стефан Митровић.

Од 1970. године до данас, осим текућег одржавања, није било значајнијих улагања, а 2014. године током поплава уочени су велики недостаци.

Драган Сарић, из бијељинског предузећа Хигра које је извођач радова, рекао је да су радови почели у новембру 2023. године, те да је крај прве фазе планиран за децембар ове године.

- У овој фази треба да се реализују радови у дужини од 2,5 километара - додао је Сарић.