latinica  ћирилица
16/04/2024 |  10:31 ⇒ 10:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Кошаркаши Партизана на данашњи дан прије 32 године постали прваци Европе (ВИДЕО)

На данашњи дан прије 32 године кошаркаши Партизана постали су прваци Европ, пошто су у финалу Фајнал фора у Истанбулу побиједили шпански Хувентуд резултатом 71:70 легендарном тројком Александра Ђорђевића.
КК Партизан - Фото: РТРС
КК ПартизанФото: РТРС

Садашњи тренер Партизана Жељко Обрадовић имао је само 31 годину у тренутку освајања прве титуле првака Европе, касније их је освојио још осам, пет са грчким Панатинаикосом, а по једну са турским Фенербахчеом и шпанским клубовима Реалом и Хувентудом, клубом који је побиједио у легендарном истанбулском финалу.

Обрадовићу је то била прва сезона као тренеру, годину прије је био играч "црно-бијелих".

Партизан је на Фајнал фору у Истанбулу имао убједљиво најмлађи тим те сезоне који су предводили Ђорђевић и Предраг Даниловић, а просјек година био је тек 21,7.

У тиму су били и Никола Лончар, Игор Михајловски, Зоран Стевановић, Игор Перовић, Драгиша Шарић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Владимир Драгутиновић и Иво Накић.

Пре Хувентуда, Партизан је у полуфиналу Фајнал фора савладао италијански Филипс резултатом 82:75.

Клуб из Милана је прије Фајнал фора важио за главног фаворита за освајање пехара.

Партизан је због рата на простору бивше Југославије групну фазу те сезоне играо у шпанском градићу Фуенлабради, а једини меч на домаћем терену у сезони одиграо је против Кнора (сад Виртуса) из Болоње, у четвртфиналној серији.