latinica  ћирилица
18/04/2024 |  22:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Небензја: За Америку је СБ УН препрека да помогну Израелу да почисти Газу

Сједињене Америчке Државе посматрају Савјет безбједности УН као препреку на путу Вашингтона да пружи Израелу потпуну слободу да очисти Појас Газе, рекао је стални руски представник при УН Василиј Небензја на састанку тог тијела о ситуацији на Блиском истоку.
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Америчке колеге нису покушавале да сакрију да на Савјет безбједности гледају као на опструкцију која не би требало да стаје на пут њиховој ефикасној дипломатији на терену, односно да свом главном блискоисточном савезнику пруже потпуну слободу да почисти енклаву - поручио је Небензја.

Замјеник портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател потврдио је да ће Вашингтон ставити вето приликом гласања у Савјету безбједности о апликацији Палестине за пријем у пуноправно чланство свјетске организације.

Савјет безбједности Уједињених нација гласаће данас о кандидатури Палестине за пуноправно чланство у УН, а очекује се да гласање почне у наредних неколико сати.

За усвајање резолуције потребно је девет гласова за, уз услов да ниједна од пет сталних чланица (САД, Велика Британија, Француска, Русија и Кина) не гласа против.

Уколико би добила подршку Савјета безбједности, Палестини би била неопходна и двотрећинска подршка Генералне скупштине УН да би постала пуноправна чланица.