latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:41 ⇒ 20:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Зијаде: Примјена споразума никада није била хитнија, важно да се ЗСО формира (ВИДЕО)

Специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде изјавила је данас да примена споразума Београда и Приштине договорених у Бриселу никад није било хитније питање, које може да помогне да се спријече нове кризе и зауставе низови криза.
Каролине Зијаде (Фото: TANJUG/ TANJUG VIDEO) -
Каролине Зијаде (Фото: TANJUG/ TANJUG VIDEO)

Она је на почетку сједнице Савјета безбедности Уједињених нација на којој се представља шестомјесечни извештај УН о КиМ рекла да је то од највећег значаја за обје стране и да оне морају да буду посвећене томе.

Зијаде је истовремено изразила забринутост због спорне уредбе такозване ЦБК о динару, и изразила наду да би рјешење могло да се постигне због чега је апеловала на обе стране да то учине.

Као још једну важну ствар она је истакла предузимање корака ка успостављању ЗСО.

- Какав год да је коначни облик он обухвата елементе одрживих финасијских гаранција за локалне Србе, али и за образовање и здравство. То је важан корак ка изградњи повјерења - рекла је Зијаде.

Зијаде је додала да је током претходног периода одржала политичке консултације са политичким представницима, вјерским поглаварима, представницима цивилног друштва, као и да је током њих главно незадовољство нивоом постигнутим кроз дијалог и ефекат тога на безбједносну ситуацију.

- Ниво неповјерења је висок, протеклих мјесеци појачане су тензије. У протеклих неколико мјесеци усмјерени су напори да се ријеши питање легитимитета градоначелника у четири општине на сјеверу насељене Србима. Срби из те четири општине сакупили су довољан број потписа, преко 20 одсто да би започели опозив градоначелника изабраних са мање од четири одсто гласача. Доста се разговарало о процесу са циљем да смањи тензије насталих на изборима - рекла је она.

Према њеним ријечима, процес опозива градоначелника, одржан у недјељу протекао је без инцидената али је само 253 од више од 46.000 искористило своје право, што чини да се крхка безбједносна ситуација продужи.

Додала је и да ће наставити да подржава дијалог под посредством ЕУ.

- Током протекле год дошло је до многих корака уназад на изградњи повјерења. Бројна дешавања су направила потешкоће и повећала неповјерење. Честа употреба запаљиве реторике у оба смјера изискује пуну пажњу, као и одговорну акцију - рекла је она.

Како је рекла међународне институције настављају да раде на дијалогу и нагласила да бројни постигнути споразуми омогућавају јасну мапу пута ка рјешавању отворених питања.

Зијаде је додала да су током претходног периода постигнути неки смислени резултати, попут напретка у вези питања регистарских таблица, корака на енергетској мапи пута и по питању царине.

Истакла је и да ће УНМИК наставити да се залаже за стварање услова за миран и нормалан живот за све људе на КиМ, али И да ће наставити да позива све лидере, политичке и припаднике цивилног друштва да испуне своје обавезе у том истом циљу.

- Наставићемо да дајемо пуну подршку како би се приоритет дао дијалогу, а не једностраним потезима. Или да немамо реторику која изазива подјеле. Ако видимо овај тренд неких застоја у свеукупном поверењу, ми ћемо остати одлучни у томе да направимо, изградимо бољу будућност. Дијалог у доброј вјери, комуникација и узајамно разумијевање су нешто што обиљежава тај пут напред. Напредак се рађа из поступака које се предузимају са вољом да се постигне компромис - закључила је она.