latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:49 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

Вулин: Лидери 120 земаља ће бити упознати о истини о резолуцији о Сребреници

Сенатор Републике Српске Александар Вулин најавио је да ће учешће на безбједносној конференцији у Санкт Петербургу искористити да лидере и званичнике више од 120 земаља упозна о истини о спорној резолуцији о Сребреници која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин, који је бивши директор БИА, ће на 12. Међународном састанку високих званичника одговорних за безбједносна питања присуствовати на лични позив секретара Савјета безбједности Русије Николаја Патрушева, саопштено је из Покрета социјалиста, чији је Вулин оснивач.

Међународна безбједносна конференција у Русији традиционално је усмјерена на тражење начина за ријешавање актуелних задатака у сфери глобалне безбједности, а високи званичници расправљаће и о темама које се односе на осигурање националне и регионалне безбједности.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у четвртак, 18. априла закључни извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године у којем пише да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.