latinica  ћирилица
22/04/2024 |  22:37 | Аутор: СРНА

Пејаковић: Млади да дају допринос очувању земље

Српски режисер Никола Пејаковић Коља сматра да су млади једина нада данашњим генерацијама за бољу будућност, те да треба да уче и дају допринос очувању своје земље.
Никола Пејаковић разговарао је са студентима на Факултету политичких наука - Фото: СРНА
Никола Пејаковић разговарао је са студентима на Факултету политичких наукаФото: СРНА

У разговору са студентима који је вечерас организован на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, Пејаковић је истакао да му је у послу битна идеја патриотизма и љубави према отаџбини, те да би сви који раде требало да се воде том идејом.

Он је рекао да су у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ многи људи гинули са Републиком Српском и Србијом на уснама, те да ту идеју не треба одбацити тако лако и рећи да је небитно.

Пејаковић је истакао да разумије да велики број људи одлази из Републике Српске, али сматра да су за нормалног човјека ови крајеви једини спас.

- Послије епидемије вируса корона, стварно не разумијем да неко оде у Француску, Њемачку, Америку. Тамо је већ завладао отворени фашизам и немате шансу, осим ако сте већ одлучили да будете робови - рекао је Пејаковић.

На питање студената о његовом погледу на тренутну политичку ситуацију у којој се Република Српска налази и значају јединства српског народа, Пејаковић је рекао да саборност мора да се роди унутар човјека.

Пејаковић је навео и да је прошле седмице присуствовао народном митингу "Српска те зове" на Тргу Крајине у Бањалуци, те да му је то било потпуно природно.

- Да није трагично и опасно, било би комично да Енглези и Нијемци подносе приједлог да се усвоји Резолуција о геноциду у Сребреници. Они би требало да ћуте док је ове планете о теми геноцида - рекао је Пејаковић.

Он је додао и да је његова одлука била да приђе том скупу и помогне Републици и њеном руководству док је нападају.

- Осим што је нападају са свих страна, они хоће и да нам узму шуме, воду и земљу. О том плану знам од 2007. године, да се власништво над том земљом пребаци у Сарајево. То је континуирани напад - рекао је Пејаковић.

Он је поручио студентима да учине све да заврше факултете које су уписали.

- Факултет вам неће дати превелико знање, али ће вам показати путеве до којих можете стићи до тог знања. Чини ми се да та потрага за интелектуалним знање, искуством, али и самим собом почиње тек по завршетку факултета - рекао је Пејаковић.

Разговор Пејаковића и студенета организован је у оквиру Дана студената.