latinica  ћирилица
25/04/2024 |  08:01 ⇒ 10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

На западу Аустралије насукало се 140 китова, у току спасавање (ВИДЕО)

Око 140 китова пилота насукало се данас на западној обали Аустралије у граду Дансборо, док је бар 26 већ умрло прије него што су надлежне службе успјеле да их спасу.
Насукани китови у Аустралији (Фото: EPA-EFE/BRODIE WEEDING) -
Насукани китови у Аустралији (Фото: EPA-EFE/BRODIE WEEDING)

- Наш тим тренутно процјењује стање китова који су насукани на плажи, а наши тимови на води покушавају да држе животиње заједно и подаље од плаже - саопштила је аустралијска Управа за биодиверзитет, преноси Асошијетед прес.

Регионални официр за очување дивљих животиња Пиа Куртис рекла је да, нажалост, исход за китове пилоте углавном није добар јер након што се насукају на плажи, велики број тих животиња угине.

Надлежни су позвали грађане да не покушавају да спашавају животиње без упутстава стручњака, јер у супротном могу изазвати додатне повреде животињама и отежати њихово спасавање.

Ови китови су груписани на четири мјеста у размаку од више километара.

У јатима пилота китова, који се тако називају јер се вјерује да сви у јату прате једног "пилота", може бити од 10 до преко 100 животиња, а они живе нераздвојно, што можда може бити узрок за њихову познату тенденцију да сви заједно буду насукани на плажи, пише Би-Би-Си вајлдлајф магазин.