latinica  ћирилица
25/04/2024 |  09:15 ⇒ 09:17 | Аутор: Би-би-си

Шпански премијер Санчез разматра оставку због истраге против његове супруге

Шпански премијер Педро Санчез рекао је даће размотрити оставку након што је суд у Мадриду отворио истрагу против његове супруге због сумње на корупцију и трговину утицајем. Он ће своју одлуку саопштити у понедјељак.
Педро Санчез и супруга Бегона Гомез (Фото: EPA-EFE/MIGUEL ANGEL MOLINA) -
Педро Санчез и супруга Бегона Гомез (Фото: EPA-EFE/MIGUEL ANGEL MOLINA)

Истовремено је најавио да ће наставити са редовним радом, али ће отказати све јавне обавезе на неколико дана како би одвојио вријеме за размишљање о путу којим ће ићи у будућности. Своју одлуку саопштиће у понедјељак, 29. априла.

Санчез је издао лично саопштење за јавност након што је суд у Мадриду објавио да је отворио истрагу против његове супруге Бегоне Гомез због сумње на корупцију у њеном пословању и наводног трговања утицајем.

Како преноси Би-Би-Си, тужбу против Бегоне Гомез покренуо је борац за борбу против корупције Манос Лимпиас (Чисте руке), који је посљедњих година учествовао у многим правним поступцима високог профила. Шпански портал Ел Конфиденцијал раније је пренио да је Гомез на мети истраге због њених веза са неколико приватних компанија које су добиле државна средства или су изабране на тендерима за јавне уговоре.

Лимпиас је посебно указао на договор који укључује туристичку групу Глобалиа и фондацију под називом ИЕ Африка Центар. Бегониа Гомез Глобалиа је 2020. године обезбиједила 475 милиона евра помоћи Ер Европи у оквиру владиних мјера за помоћ компанијама током ковид кризе, пише, између осталог, Би-Би-Си.

У свом допису, Санчез је истрагу и оптужбе против своје супруге назвао бесрамним нападима десничарских политичких противника, издвајајући десничарску Народну партију (ПП) и крајње десничарски Вокс и њихове лидере Алберта Нуњеза Феијоа и Сантјага Абаскала.

Шпански премијер, који је на власти од 2018. године, написао је да је сам Феијоо тај случај прослиједио Канцеларији за истраживање сукоба интереса. Такође је критиковао организацију Манос Лимпиас, коју је назвао крајњом десницом.

- Оптужба је заправо заснована на наводним информацијама плејаде ултраконзервативних лобиста - додао је он.

Санчез је истакао да вејрује да Бегоне није оптужена зато што је урадила нешто незаконито, него зато што је, како је навео, његова супруга.

- Они такође упућују нападе на мене због онога што заступам, а то је прогресивна политика и социјална правда - рекао је Санчез.