latinica  ћирилица
25/04/2024 |  19:01 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Конаковић критиковао Тужилаштво због акције "Блек тај два" (ВИДЕО)

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић тврди да нема било какве везе са нарко-картелом и да су људи хапшени у акцији "Блек тај два" како би тужилаштво од њих "исциједио" доказ против њега.
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba) -
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba)

На конференцији за новинаре, поводом међународне полицијске акције "Блек тај два" усмјерене против најближих сарадника шефа нарко-картела Едина Гачанина Тита, Конаковић је рекао да је прије неколико седмица упозорен да ће морати да објаснити везе са нарко-картелом.

- Доказаћу непостајање било какве везе са нарко-картелом. То су лажи и измишљотине. Дуго већ о томе не говорим - рекао је Конаковић и додао да иза ових прича стоји пропагандна машинерија.

Конаковић, који је и предсједник политичке странке Народ и правда, рекао је да не жели да се мијеша у рад правосуђа, али је најавио кривичне пријаве за "злоупотребу положаја против тужиоца и других лица укључених у овај случај".

- Тужилац је читао текстове са портала умјесто да је имао доказе. Осмишљен је план јер кроз све процесе нису успјели наћи доказ у свим предмета који су говорили да имају о мени. Сада су дошли до идеје да скупе људе и похапсе и исцједе неки доказ, како бих ја био особа која командује процесима који се дешавају у БиХ. Нема сумње да су хтјели рећи да сам ја "црна кравата", али не можете од златне кравате направити црну тако што вам тамо неко напише у неколико текстова - додао је Конаковић.

У акцији "Блек тај два" 22. априла ухапшена су 23 лица осумњичена за организовани криминал, трговину дрогом, прање новца и друга кривична дјела, међу којима су и шеф специјалне полиције Федералне управе полиције /ФУП/ Мустафа Селмановић, вршилац дужности директора ФУП-а Вахидин Муњић, неколико специјалаца или бивших припадника ФУП-а и сарајевски бизнисмен Гордан Мемија.

У оквиру овог предмета прикупљени су докази из криптованих апликација, а у овим активностима међународну подршку су пружиле агенције ФБИ, ДЕА и Европол.

Акцију су извели припадници Сипе у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом и полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, под надзором Тужилаштва БиХ и по налогу Суда БиХ.

Из Европола је саопштено да ова акција служи као још једна прекретница у борби против такозваног "супер картела", савеза криминалних мрежа које су контролисале већи дио европске трговине кокаином.