latinica  ћирилица
26/04/2024 |  14:20 | Аутор: СРНА

За уклањање рушевина у Појасу Газе требаће 14 година

Биће потребно 14 година да се рашчисти огромна количина рушевина, укључујући неексплодирана експлозивна средства, које је оставио Израел у рату у Појасу Газе, изјавио је званичник УН Пер Лодамар.
Појас Газе (фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER - илустрација) -
Појас Газе (фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER - илустрација)

Лодамар, виши официр у Служби УН за уклањање мина /УНМАС/, рекао је на брифингу у Женеви да је рат оставио око 37 милиона тона отпада на широко урбанизованој, густо насељеној територији.

Он је навео да, иако није могуће утврдити тачан број неексплодираних убојитих средстава пронађених у Гази, пројектовано је да би, под одређеним условима, могло бити потребно 14 година да се рашчисте остаци, укључујући и рушевине уништених зграда.

- Знамо да обично постоји стопа од 10 одсто неуспјеха, односно неактивирања муниције. Говоримо о 14 година рада са 100 камиона - упозорио је Лодамар.

Израелска војна кампања против палестинске исламистичке групе Хамас у Гази свела је већи дио ове уске, приобалне територије са 2,3 милиона људи на пустош, са већином цивила без крова над главом, без хране и у опасности од болести.

У израелској офанзиви на Газу од 7. октобра убијено је најмање 34.305 Палестинаца, док је 77.293 рањено.