latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:37 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

У оквиру "Бањалучког прољећа" показна вјежба пружања помоћи у случају несреће (ВИДЕО)

Бањалучко прољеће мисли и о здрављу. Инструктори Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља и волонтери Црвеног крста у склопу манифстације "Бањалучко прољеће" организовали су показну вјежбу пружања помоћи у случају несреће. На терену су сликовито покоазали како реаговати и пружити помоћ у случају пада са мотора, бицикла или судару аутомобила.
Показна вјежба бањалучког Дома здравља - Фото: РТРС
Показна вјежба бањалучког Дома здрављаФото: РТРС

Циљ превентивних активности је да се симулацијом несрећа, које се дешавају у саобраћају, на вјеродостојан начин прикаже како збринути повријеђеног.

Волонтери Црвеног крста, радници Дома здравља у сарадњи са полицијом и ватогасцима на Тргу Крајине показали су неколико сценарија најчешћих саобраћајних несрећа.

- Управо знања из те области омогућавају да смањимо инвалидитет и морталитет тј. смртност код пацијената који су трауматизовани и ми смо овдје направили неколико ситуација. Једна од њих је пад са бицикла, друга особа провријеђена која је бицикл возила брзо, и имамо ситуацију са повријеђеним мотористом. Ту ћемо показати скидање кациге, али ту је и трећи сценарио који се односи на повреду труднице у аутомобилу и извлачење дјетета из сједалице - појаснила је Рената Хаџић, специјалиста ургентне медицине службе хитне медицинске помоћи.

Саобраћајне несреће имају високу стопу смртности, инвалидитета као и психичких и физичких траума.

Бањалучанин Зоран Вујин направио је велику грешку, није везао сигурносни појас, и то га је коштало доживотног инвалидитета.

- Ја сам погријешио тако што нисам везао сигурносни појас и када се догодила саобраћајна незгода повриједио сам кичму и остао у колицима. Веома је важно да се поштују саобраћајни прописи - поручио је Вујин.

Алкохол, али и порука или позив на мобилном телефону, нису важнје од живота.

Полицијске сирене, као и сирене хитне помоћи чујемо сваки дан, а здравствени радници кажу да је број саобраћајних несрећа у порасту, посебно у љетњим мејсецима.

Зато је порука јасна, поштујмо саобраћајне прописе.