latinica  ћирилица
26/04/2024 |  21:47 | Аутор: СРНА

Домовински покрет би да укине српски недјељник "Новости"

Најава Домовинског покрета да ће, ако дође на власт, укинути финансирање недјељеника "Новости" који издаје Српско народно вијеће, представља незапамћени удар на аутономију и права националних мањина у Хрватској, оцијенили су чланови Хрватског новинарског друштва.
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Предсједник ове новинарске организације Хрвоје Зовко рекао је да су пријетње Домовинског покрета овом и другим "неподобним" медијима застрашујуће и да због тога тражи реакцију опозиције и уставних стручњака.

- Без икаквог околишања, Демократски покрет у маниру "Црвених кмера" отворено пријети, не само колегама из "Новости", него и другим медијима, и то кроз најаву увођења хрватства по њиховој мјери - рекао је Зовко на конференцији за новинаре.

Он је нагласио је да су пријетње упућене "Новостима", као и ХРТ-у и Хини, класични облик застрашивања.

Зовко је упитао уставне стручњаке, који су донедавно, како је рекао, били забринути за функционисање државе, гдје су сада када се отворено гази хрватски Устав?

Он је поручио да застрашујуће пријетње не смију проћи непримијећено, те најавио да је Хрватско новинарско друштво по потреби спремно и на организацију протеста.

Хрвоје Шимичевић, новинар "Новости" и предсједник Новинарског вијећа части Хрватског новинарског друштва, рекао је да је ово представља незапамћени удар на аутономију и права националних мањина, као и ријетко забиљежени насртај на новинарске слободе.

Шимичевић је рекао да Домовински покрет жели да угаси недјељних "Новости" првенствено зато што је антисрпска политика један од темељних идеолошких погона њихове странке.

- Управо зато српској мањини желе одузети права загарантована Уставним законом. Свјесно или несвјесно, Домовински покрет тиме планира удар на све мањине у Хрватској и најављује рушење независности у раду Савјета за националне мањине, државне институције која преко редовних годишњих конкурса финансира "Новости" и стотине других пројеката осталих мањинских заједница - рекао је Шимчевић.