latinica  ћирилица
27/04/2024 |  15:33 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Савић: Исход гласања о резолуцији биће изненађујући за Сарајево

Политиколог Војислав Савић изјавио је да ће исход гласања о резолуцији за Сребреницу бити изненађујући за Сарајево, будући да ће они које сматрају за своје савезнике гласати супоротно њиховим очекивањема, јер представници бројних земаља знају да иницијатива долази са запада и не желе да мијешају политику и трагедију.
Војислав Савић - Фото: РТРС
Војислав СавићФото: РТРС

- Такође, имамо и став Израела, односно израелских званичника, напримјер амбасадора у Србији који је већ рекао да Израел не може подржати резолуцију о Сребреници јер то на неки начин девалвира и жртве које су доживјели Јевреји у Другом свјетском рату. Њихови чувени интелектуалци попут Ефраима Зурофа су већ јавно негодовали. То је јавни став доброг дијела њихове јавности - истакао је Савић.

Он је указао да подносиоци и спонзори резолуције о Сребреници нису очекивали овакав развој догађаја, а друго одгађање гласања у Генералној скупштини УН говори да заправо не постоји јасан консензус о овом питању.

- Ситуација је изузетно напета и многе земље су већ упућене у саму суштину, односно шта је сврха и позадина ове резолуције. Према мојим сазнањима гласање о резолуцији неће се десити чак до 9. маја. Дакле, сама чињеница да треба толико времена да дође до гласања говори да они који су кренули у ово нису сасвим сигурни у исход - рекао је Савић.

Савић је навео да је главни иницијатор доношења резолуције Њемачка, која има скривене мотиве, истакавши да је један улазак у Савјет безбједности а други је покушај прања сопствене прошлости.

- То је земља која је од два свјетска рата иза себе оставила милионе жртава и разорену Европу. Они преко овог имају за циљ да скину љагу са себе и пребаце терет кривице на неког другог што је недопустиво, фрапантно и катастрофално. Мислим на неки начин да ћемо ми као народ одговорити, на овај или онај начин - рекао је Савић.

Он је навео да резолуција о Сребреници неће закрпити подијељен свијет али би могла да утиче на судбину БиХ.

Ријеч је, појаснио је Савић, о веома осјетљивом и опасном тренутку за БиХ, првенствено због тога што је за оваква питања надлежан Савјет безбједности УН, који годишње два пута разматра стање у БиХ, те додаје да се сада прича жели пренијети у Генералну скупштину чиме би била отворена Пандорина кутија.

- Већ се чују гласови како изгласавањем резолуције може доћи и до разградње Дејтона, што је недопустиво јер ми знамо да било који процес крене у том правцу, Република Српска мора да иде у правцу самосталности. Сваки други пут заправо води у њен нестанак. То је раскрсница са два пута. О томе ће одлучивати народ Републике Српске са својим руководством - навео је Савић.

Он је додао је српски народ у континуитету под притиском, али да сматра да ће се и за наведену кризу наћи рјешење.

- Мислим да ћемо из ове кризе успјети некако да се извучемо. То можемо уз слогу, јединство и напор цјелокупне јавности, политичке, друштвене и културне и уз народ који стоји иза њих - закључио је Савић.