latinica  ћирилица
27/04/2024 |  19:06 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници - подмукао потез против једног народа (ВИДЕО)

Иако је гласање у Генералној скупштини Уједињених нација одгођено, резолуција о Сребреници и даље је главна политичка тема. Предсједник Републике Српске Милорад Додик види је као подмукао потез против једног народа. Буде ли усвојена, каже, Република Српска више не види разлог зашто би егзистирала у БиХ.
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, илустрација) -
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, илустрација)

И поред Додикових порука да је Српска опредијељена за мир, из Федерације БиХ помињу рат и поручују му да заборави на отцјепљење од БиХ.

Резолуција о Сребреници - пут у помирење или етикетирање српског народа, њихових предака и потомака!? Њени заговарачи тврде ово прво. За предсједника Српске, искључиво је ријеч о овом другом. И то је недопустиво. Категоричан је - геноцида у Сребреници није било, као ни било гдје на простору БиХ.

- Ако случајно буде усвојена резолуција, ми то одбацујемо. Ми ћемо тај дан одржати сједнице наших највиших органа и одбацићемо било какав садржај те резолуције, а они нека раде с њом шта хоће. Ту квалификацију не можемо да прихватимо. Лажу када кажу да није осуда народа, то јесте осуда народа. Република Српска више не види разлога зашто би егзистирала након овога у БиХ након тога и зашто би одлучивала кроз институције о било чему - јасан је Додик.

Он каже да ће Српска одредити политике које ће бити разумне.

- То никада неће бити политике насиља и позивања на рат. Копање ровова које помињу у Федерацији, нас не занима - наглашава Додик.

Каже да Република Српска живи слободно свој живот и жели да остане таква.

- А нашем народу кажем нема да ниједног разлога за страх и бригу. Вратите се својим пословима, обиљежите наше празнике, Васкрс. Ми желимо да градимо мир. Мислим да је у БиХ кад год дође до тога, да је мирно разграничење најважније - истиче Додик.

Опредјељење за мир и равноправност свих народа у Српској, ипак се у Федерацији БиХ тумаче као пријетња ратом. Главни предводник таквих прича је Зукан Хелез, министар одбране.

- Милорад Додик често зна рећи "ми нећемо ратовати". Нема већег рата за нас него да направи корак ка отцјепљењу. То је рат, то је објава рата држави БиХ - рекао је Хелез.

Додик пита како један народ може живјети с другим народом који га назива геноцидним.

- Неки говоре да ја екстремно причам. А није екстремно предложити резолуцију против једног народа чију ћете нерођену дјецу квалификовати као геноцидну, него је екстремно када кажете "не желимо да живимо са вама који мислите да смо ми ти"? - пита Додик.

На Хелезове поруке Додику и министру безбједности Ненаду Нешићу, да ништа неће бити од отцјепљења, Нешић одговара да Хелез треба да поштује Дејтонски споразум и уставну поредак БиХ.

- Уколико не желе БиХ засновану на Дејтонском мировном споразуму, ја му јавно поручујемд а је онда једино рјешење дисолуција или мирни разлаз. Свако својим путем. Његових узалудних пријетњи се нико не боји. У Републици Српској и у српском народу нико не жели ни сукоб ни рат. Али, уколико нема договора, онда је сасвим природно да имамо мирни разлаз - каже Нешић.

Мирно сигурно није било у Њујорку претходних пет дана, током разговора предсједника Србије Александра Вучића са представницима држава које одлучују у Генералној скупштини.

Предсједница Скупштине Ана Брнабић то види као невјероватну побједу Србије након које су, каже, почеле пријетње и притисци на бројне земље како да гласају о резолуције о Сребреници. Вјерује да ће до гласања доћи у мају, а Вучић ће се до тада, очекује, вратити у Њујорк да настави борбу у Уједињеним нацијама.