latinica  ћирилица
27/04/2024 |  21:02 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

"Русија прави пријатељ БиХ, утицај Запада малиган"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска под огромним притиском, да Запад тражи некога ко је довољно мали да би демонстрирао своју силу за разлику од Русије која, као један од гараната Дејтонског мировног споразума, несумњиво доприноси његовој имплементацији.
Москва (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Москва (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Русија несумњиво доприноси имплементацији споразума за разлику од САД, британских па чак и ЕУ чланица као што су Њемачка и Француска, као и саме ЕУ која је моделовала Дејтонски споразум заобилазећи адекватне процедуре - истакао је Додик у интервјуу за Раша тудеј.

Он је навео да се Русија од почетка бори за владавину права што је ставља на прави пут успостављања стабилности, док други не могу да кажу исто.

- Мислим да су људи на Западу постали френетични и они у свом бијесу и немоћи траже некога ко је довољно мали, а што смо ми, да демонстрирају своју силу. Отежати живот Републици Српској не захтијева много вјештине ни силе - истакао је Додик и указао да Запад промовише своја правила која се буквално мијењају сваки дан и захтијевају да се цијели систем савије како би се уклопио у њихове захтјеве, што није могуће.

Додик је рекао да се истинска величина мјери разумијевањем и помагањем слабијем, а не кажњавајући их до те мјере да то угрожава њихово политичко, па чак и биолошко постојање.

Према његовим ријечима, управо зато Русија игра веома важну улогу, а то је одржавање система који се заснива на владавини права на међународном нивоу.

- Улога Русије у Савјету безбједности УН показала се као веома значајна са тачке разумијевања цијеле ситуације. У том смислу ми се налазимо у ситуацији гдје БиХ има свој Устав који је саставни дио Дејтонског мировног споразума, а који су гарантовале велике силе, а који је јасан, прецизан, фуницоналан и преводив. Па ипак, реалност је сасвим другачија јер је настала као посљедица сталних интервенција првенствено из САД, Британија и одређених чланица ЕУ - истакао је Додик.

Он је навео да ситуација постаје још тежа када се у процес доношења одлука укључе и странци - Нијемац који се лажно представља као високи представник, који није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, који је само доведен у БиХ и представљен као високи представник.

- Према Анексу 10 Србија, Хрватска, Република Српска, ФБиХ, и БиХ у цјелини морају да се усагласе око имена високог представника, а након тога избор те особе мора да потврди Савјет безбједности. Ништа од тога се није догодило, па ипак имате човјека чије се одлуке претачу у закон додатно дестабилишући БиХ - упозорио је Додик.

Он је оцијенио да је приступ Русије најбољи приступ.

- Мислим да је приступ Русије која чува владавину права, а што је норма, уједно поштујући унутрашње споразуме актера, не бирајући стране, најбољи приступ и то је прави пријатељ БиХ. Међутим, западна пропаганда приписала је Русији малигни утицај што указује да је само присуство Русије, која је заинтересована за локална питања, на неки начин негативно. Ако је ишта малигно онда је то амерички и британски утицај па чак и утицај ЕУ, а што подрива фундаментални принцип владавине права. Чинећи то ЕУ саму себе уништава, а не само нас - закључио је Додик.

ПОТЕЗИ ЗАПАДА У ВЕЗИ СА КОСОВОМ КООРДИНИСАНИ И СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ

Предсједник Републике Српске рекао је да је Србија поштовала све споразуме са Западом, а ипак желе да јој одузму Косово и Метохију, уз заобилажење свих процедура.

Он је истакао да то потврђује актуелна ситуација у Савјету Европе.

- Само чланице УН могу да буду чланице Савјета Европе. А Косово то није, па ипак они организују гласање у том смислу. Све то представља кршење прописа, они стварају прописе како им то одговара. То само говори у прилог томе како су ти потези учињени са предумишљајем. Апсолутно сам увјерен да су те ствари координисане. На крају крајева, стране које то промовишу су исте - рекао је Додик, те додао да је Србија била наивна.

Додик је истакао да Срби не траже савезнике који ће се само држати њихове политике.

- Ми тражимо савезника који ће да разумије и са нама ући у дијалог о нашим проблемима, а не оне који ће доносити одлуке у наким далеким канцеларијама и наметати неоснована рјешења. То неће успјети нигдје на свијету - истакао је Додик.

Додик је указао да Запад покушава да наметне свој наратив либерализма многим земљама.

- Погледајте како су оне прошле. Наравно, они желе да њихова истина буде једна и једина, а вјерујем да у намјери да то одржите морате наћи мјесто гдје можете да покажете силу и да то чините Србима или неком другом - рекао је Додик, додајући да је Украјина, на примјер, потпуни фијаско Запада.

Он је рекао да Запад води рат против Русије користећи украјински народ као посреднике.

- Био сам на Минхенској конференцији о безбједности 2007. године и чуо сам говор предсједника Владимира Путина. И шта је радио све године након тога, и није било пуно захтјева Западу - немојте ићи у Украјини, ми тамо не желимо НАТО, као што САД не желе никога у Канади, Мексику или на Куби. Зашто Русија не може да има исто? - упитао је Додик.

Он је рекао да у реалности Украјинци одрађују Западу прљав посао.

- Запад подстиче рат до посљедњег Украјинца дајући милијарде. Чињеница је да је Запад изгубио способност да има правог лидера, нема никога ко може да преузме ту улогу. Са друге стране су САД искористиле и ослабиле ЕУ до те мјере да вјерујем да ће ЕУ за неколико година бити застарјела - закључио је Додик.