latinica  ћирилица
28/04/2024 |  09:08 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

Сат најбогатијег путника на Титанику продат за 1,2 милиона фунти

Златни џепни сат који је припадао најбогатијем путнику на Титанику, Џону Џејкобу Астору ИВ, продат је на аукцији за рекордна 1,2 милиона фунти.
Џепни сат (Фото: EPA/PIYAL ADHIKARY/илустрација) -
Џепни сат (Фото: EPA/PIYAL ADHIKARY/илустрација)

Аукцијска кућа Хенри Алдриџ енд Сан продала је у суботу џепни сат ''Волтам'' од 14-каратног злата приватном колекционару из САД за највећи износ понуђен за неки од предмета са Титаника, пише Гардијан.

Претходни је највећи износ плаћен за предмете са Титаника био 1,1 милион фунти за виолину коју су музичари свирали док је брод тонуо, а која је продата у истој аукцијској кући 2013. године.

Футрола за виолину продата је у суботу за 360.000 фунти на истој аукцији као и џепни сат.

Сат са угравираним иницијалима ЈЈА пронађен је заједно телом Џона Џејкоба Астора ИВ, неколико дана након што је Титаник потонуо.

Тада су пронађени и дијамантски прстен, златне и дијамантске манжетне, 225 фунти у енглеским новчаницама и 2.440 америчких долара.

- Астор је добро познат као најбогатији путник на броду РМС Титаник и сматрало се да је био међу најбогатијим људима на свијету у то вријеме, са иметком од отприлике 87 милиона долара, што је еквивалентно вредности неколико милијарди долара данас - навела је аукцијска кућа.

Астор је био на Титанику са супругом Медлин.

Бизнисмен, који је имао 40 година, оженио се 18-годишњом Медлин 11. септембра 1911. године и отишли су ​​на медени мјесец у Европу и Египат.

Враћали су се у САД када је Титаник ударио у санту леда 14. априла 1912. године.

Асторово тело и његов сат пронашла је посада пароброда ''ЦС Мекеј-Бенет'' 22. априла 1912.

Његова супруга Медлин, којој је Астор помогао да уђе у чамац за спасавање, је преживјела.