latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:31 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Пелагићеву изградња соларне електране вриједне око пет милиона КМ (ВИДЕО)

Соларне електране стручњаци сматрају енергетским постројењима будућности. У Српској највише их је изграђено на подручју Херцеговине, а у посљедње вријеме нису ријеткост ни у Семберији и Посавини. У Пелагићеву је почела изградња једне снаге три мегавата, вриједна око пет милиона марака. Инвеститори очекују да ће испорука електричне енергије Електропривреди Српске почети за мјесец дана.
Соларна електрана у Пелагићеву - Фото: РТРС
Соларна електрана у ПелагићевуФото: РТРС

Соларни парк расте из дана у дан. Више од пет хиљада соларних панела производиће струју која би била довољна за цијело село. Мјештани Кладуше код Пелагићева заинетресовани су за нову технологију која до сада није виђена у овом крају.

Комплекс од двадесет малих соларних електрана, на површини од пет хектара, годишње ће производити четири милиона киловат часова електричне енергије.

- Струја ће преко далековода бити транспортована у мрежу Електропривреде Српске. За потребе тог транспорта и прихвата произведене струје, потребне су двије трафо-станице. Једна је већ изграђена, док је друга тренутно у фази градње- рекао је Мирослав Мишкић, из Termo energy solar из Бањалуке.

Прва велика соларна електрана у Посавини, која се гради у општини Пелагићево, резултат је настојања локалног менаџмента да створи повољно пословно окружење, истиче начелник општине Славко Тешић.

- Општина Пелагићево свих ових година ради на томе да уз инвестиције из властитог буџета, развијамо општину Пелагићево. Надам се да крећемо даље путем развоја - нагласио је Тешић.

Прва испорука електричне енергије Елекропривреди Српске, произведена у 12 малих соларних електрана очекује, се 1. јуна, а преосталих осам улази у систем 1. августа.