latinica  ћирилица
28/04/2024 |  21:15 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Додик: Русија гарант Дејтонског споразума, из Америке стално спекулишу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Русија стоји иза Дејтонског мировног споразума као гарант и тражи унутрашњи договор три конститутивна народа и два ентитета, док из САД стално спекулишу и уништили су прилику да буде спроведен Дејтонски споразум.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

- Деветог јануара 1992. овдје није било америчке Амбасаде, него је овдје била Република Српска - нагласио је Додик.

Додик је рекао и да је и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган као велики државник става да се у БиХ требају договорити домаћи политичари и да не треба дозволити да се мијеша неко са стране.

- Ердоган воли БиХ више него политичари из Сарајева који чекају кад ће их назвати неко из Амбасаде САД да им каже шта да раде - рекао је Додик вечерас за Фејс ТВ.

Говорећи о страним инвестицијама, Додик је навео да Република Српске аплицира у све земље гдје постоји спремност за улагања у Српску, па и у Саудијску Арабију.

Додик је навео да је и српски члан Предсједништва Бих Жељка Цвијановићева пристала да гласа да "Експо" буде одржан у Саудијској Арабији, а онда су јој се придружила и остала два члана Предсједништва.

Он је појаснио да је Фонд те земље интернционални фонд и да је ту ријеч о кредитним средствима које ће Српска вратити.

Додик је истакао да је захвалан тим људима, што су, упркос опструкцијама из Сарајева, одлучили да дају средства за пројекте Српске.

Додик је додао да ни људи из Саудијске Арабије никада ништа нису покушали да наметну, док из Сарајева то стално покушавају.

СРБИЈА ДА ПОДРЖИ СРПСКУ У ЊЕНИМ НАСТОЈАЊИМА

Предсједник Републике Српске рекао је да предсједник Србије Александар Вучић разумије да осуда српског народа затвара могућност развојне позиције и истакао да ће покушати да увјери Вучића да Србија подржи Српску у њеним настојањима и да приступи спровођењу тужби против оних који су кршили Дејтонски мировни споразум.

- Предсједник Вучић ради озбиљан посао и одговоран је државник који разумије да осуда српског народа затвара могућност за будуће развојне позиције народа и мој приједлог ће бити да и на Сабору српског народа одбацимо резолуцију о Сребреници - рекао је Додик и додао да ће датум одржавања Сабора бити одређен непосредно по окончању одржавања Генералне скупштине УН и гласања о резолуцији.

Он је истакао да ће Република Српска тражити да Србија разумије да Српска мора да иде путем разлаза.

Додик је нагласио да је разлог за разлаз и то што се не уважавају ставови српских представника у БиХ.

- Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић има опструкцију у Министарству иностраних послова у Савјету министара. Ако пошаљете писмо /бошњачког члана Предсједништва БиХ/ Дениса Бећировића, а њено не, па то је разлог за разлаз . рекао је Додик.

Додик је рекао и да ће Влада Републике Српске током засједања у Сребреници, гдје ће бити присутан и дио скупштинског руководства, одбацити сваку причу о резолуцији о Сребреници и покушати да конципира нове развојне програме у тој општини који ће обухватити и бошњачка насеља.

Додик је поновио да ће, ако му буде пружена прилика, однијети и цвијеће у Поточаре.

- Спреман сам да се појавим у Поточарима и да положим вијенац, ако то није проблем. Сребреница је у Републици Српској - истакао је Додик.

Говорећи о сукобу у Украјини и увођењу санкција Русији, Додик је рекао да није рационално улазити у туђе сукобе, додајући да се у Федерацији БиХ не говори истина о Руској Федерацији.

- Каже се "малигни руски утицај", а шта је са утицајем САД? - упитао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да у БиХ неће бити сукоба и да ће свако ко буде "распиривао ситуацију", у Републици Српској бити ухапшен.

- Бошњацима је боље да држе оно што перспективно контролишу и да пусте Србе и Хрвате да контролишу оно што могу - нагласио је Додик и поновио да БиХ неће бити у НАТО.